2 Kung 3:1–3 – Joram blir kung över Israel

Christian Mölk2 Kungaboken, Bibelkommentarer Leave a Comment

1Joram, Ahabs son, blev kung över Israel i Samaria i Josafats, Juda kungs, artonde regeringsår och regerade i tolv år. 2Han gjorde det som var ont i Herrens ögon men inte som hans far och mor, ty han skaffade bort den baalsstaty som hans far hade låtit göra. 3Men han höll fast vid de synder genom vilka Jerobeam, Nebats son, hade kommit Israel att synda. Från dessa avstod han inte.

2 Kung 3:1-3
 • 1Joram, Ahabs son, blev kung över Israel i Samaria i Josafats, Juda kungs, artonde regeringsår och regerade i tolv år. 2Han gjorde det som var ont i Herrens ögon men inte som hans far och mor, ty han skaffade bort den baalsstaty som hans far hade låtit göra. 3Men han höll fast vid de synder genom vilka Jerobeam, Nebats son, hade kommit Israel att synda. Från dessa avstod han inte.
  • Joram var kung i Israel cirka åren 852–841 f. Kr. Joram var son till Ahab och Isebel, några av de mest ogudaktiga ledarna i Israels historia.
  • När Israel delades i två riken, Israel i norr och Juda i söder, så var Jerobeam den förste kungen i det norra Israel. Jerobeam var orolig att om israeliterna fortsatte tillbe Gud i templet i Jerusalem, som ju låg i Juda, så skulle de i sina hjärtan vända tillbaka till kungen i Juda och till slut döda Jerobeam. Därför lät han tillverka två kalvar av guld som han placerade i de israelitiska städerna Betel och i Dan. Sen förbjöd han sitt folk från att bege sig till Jerusalem och menade att de istället skulle tillbe Gud via dessa guldkalvar. Utöver detta instiftade Jerobeam även ett system där i princip vem som helst kunde bli präst, oavsett om man var levit eller inte (1 Kung 12:25-31).
   • Den synd som Jerobeam förledde Israel in i, var alltså inte att tillbe andra gudar, utan att fortsätta tillbe Israels Gud, men på ett felaktigt sätt: på andra platser än Jerusalem, genom två guldkalvar och med ej tillåtna präster. Denna falska tillbedjan instiftades inte av religiösa skäl utan av politiska.
    • Men även om Jerobeam eventuellt ansåg att han fortfarande tillbad Herren Gud genom dessa guldkalvar, så tolkade Gud uppenbarligen detta som avgudadyrkan i ett profetiskt ord genom profeten Ahia: ”Du har gjort mer ont än alla som har varit före dig. Du har gjort andra gudar åt dig, ja, gjutna avgudabilder för att väcka min vrede, och du har kastat mig bakom din rygg.” (1Kung 14:9)
  • Joram avskaffade den uppenbara tillbedjan av avguden Baal men fortsatte Jerobeams felaktiga tillbedjan av Gud.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.