Älska Norrland 2017

Christian MölkBlogg Leave a Comment

Hur är läget i Pingströrelsen i Norrland? Vilka brottningskamper har vi? Vilka utmaningar står vi inför? Hur ser framtiden ut? Om detta tänkte jag skriva några rader.

I dagarna tre var det nämligen konferens för oss norrländska pingstpastorer: “Älska Norrland 2017”. Vi möts en gång om året på Aggön utanför Övik. Inbjudna gästtalare var Egil Svartdahl från Norge och Daniel Alm, föreståndare för Pingst FFS.

Jag uppfattar att tonen som finns oss emellan är uppskattning, optimism, framåttänkande. Allt snack om att Pingst inte är eller borde vara ett samfund blir fullständigt oviktigt när vi möts och inser att vi behöver varandra. Vi älskar Norrland och vi vill dess bästa. Hur kan vi samverka så att fler blir frälsta i Norrland?

Vad exakt är behoven och vem har drivkraften och gåvan att engagera sig i detta? Exempelvis har vi hjälpt flera församlingar med problem att starta om och då har Roland Pettersson, föreståndare i Skellefteå, och David Sundström, föreståndare i Luleå, och Malte Holmkvist, föreståndare i Boden, tagit ansvar för detta. Vi har också sett ett behov av att jobba med integrationen på Lappis och då har jag fått ansvar för detta.

Vilka var då problemen i år? Ytterligare ett samhälle, denna gång Arvidsjaur, kommer att erbjudas hjälp härnäst. Jag fick fortsatt förtroende att jobba med integrationsfrågan. Vi kommer även att börja mötas oftare länsvis för att diskutera läget i våra respektive län.

Men så här i efterhand har jag tänkt på en fråga som vi kanske borde ha pratat mer om, men som föll bort, nämligen Bibelskola i Norrland. Kanske blir det ett ämne nästa år? Älska Norrland har i omgångar insett behovet av Bibelskola i Norrland och har därför startat en Teamträningsskola i Övik och försökte starta Bibelskola Norrland. Bibelskolan startade aldrig för att det var för få sökande och Teamträningsskolan hade i år bara 1 sökande och tvingas därför ta en paus.

Här tror jag det finns möjligheter att tänka nytt. Vi vill nå Norrland med evangeliet, vi har behov av drivande människor som vill tjäna Gud och vi har många kompetenta pastorer som kan undervisa i en mängd olika områden. Varför inte kombinera dessa och starta en evangelistskola som ger personer med ett hjärta för Norrland en plattform att agera på? Dessa evangelister blir då missionärer och pionjärer på de platser i Norrland som har störst behov av att nå nya människor. Vi pastorer vet vilka platser dessa är och kan coacha, vägleda och utbilda evangelisterna samtidigt som vi ger dem utrymme att tänka nytt och använda sin evangelistgåva.

En evangelistskola tror jag skulle vara en bra lösning på ett allvarligt problem. En evangelistskola tror jag vi pastorer utan att tveka skulle sätta av tid för att undervisa på. En evangelistskola tror jag en hel del människor skulle kunna tänka sig att gå. Jag tror det finns många människor med en längtan efter att få göra något för Gud, att få vittna om sin tro, men som inte vet hur det ska gå till. Med en evangelistskola får de den hjälp de behöver för att komma igång.

Typiskt mig att komma på något vettigt först dagen efter, när det ju är för sent att lyfta frågan. Man kan ju knappast anklaga mig för att vara speciellt kvicktänkt. Nåja, kanske är detta en fråga för nästa år.

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.