Pingst rådslag och medieutredning

Christian Mölk Blogg Leave a Comment

Nu snart är det Pingst Rådslag! Vi får barn inom kort så jag kan inte åka denna gång. Men Pingst har gjort en medieutredning som jag tänkte kommentera:
 
– ”Pingstipedia”, ett pingströrelsens Wikipedia, kommer att skapas. Ett forum där många pingstvänner och pingstpastorer kan bidra och där det redigeras och publiceras på ett adekvat sätt.
 
– Medieutredningen föreslår att Pingst fortsätter som delägare i Dagen och Libris, och vill att Pingst ska ha större närvaro i samhällsdebatten. Tidningen Dagen startades ju av Lewi Pethrus och Pingströrelsen, men har allt mer blivit en allmän-kristen tidning. På senare tid har exempelvis katolska debattörer tagit plats och argumenterat för att klassisk frikyrklig tro är heretisk. Själv har jag inget emot att tidningen Dagen är en allmän-kristen tidning, men tycker att Pingst behöver bli bättre på att synas och argumentera för sin tro via media. Vilket osökt leder oss till nästa punkt.
 
– Eftersom media alltid har varit centralt för Pingst bör ett Pingst Mediacenter skapas som samlar skribenter, ”idébärare” och ”innehållsproducenter”, och sen paketerar innehållet som produceras och publicerar på lämpligt sätt. Först och främst av och till församlingar, men även till svenskarna i allmänhet.
 
SLUTSATS
 
Jag lutar åt att Medieutredningen har rätt. Pingst kan inte klaga på att exempelvis tidningen Dagen inte enbart anställer pingstvänner som harmoniskt basunerar ut Pingst-läror. Dagen måste vara en journalistiskt oberoende tidning. Men däremot behöver vi i Pingst själva bli bättre på att få ut vårt budskap, exempelvis via debattartiklar, egna bloggar, sociala medier, etc. Om Pingst har ett relevant budskap kommer tidningar alltid vilja skriva och läsare alltid vilja läsa. Då kommer Pingsts budskap komma ut ändå, oavsett om det sker i tidningen Dagen eller via egna plattformar. Tidningar kommer och går, men Pingsts budskap består.
 
Själv skulle jag vilja se ett stort Pingst-bibliotek med Bibelundervisning. Man kan exempelvis göra en egen Wikipedia-hemsida där vi pingstpastorer lägger upp text, mp3 och video-undervisning där vi går igenom alla Bibelns böcker och ämnen. Då kan den som är nyfiken på att lyssna på exempelvis en predikan från Markus evangelium gå in och se vad olika pingstpastorer lagt upp. En skolelev kan gå in och studera Pingsts syn på homosexualitet etc.
 
Faktum är att ett sådant bibliotek har jag själv försökt bygga på min hemsida (Bibelkommentarer, predikningar och ämnen) ända sen 2011, men det kommer dröja till min pension innan jag är klar med hela Bibeln. Om alla pingstpastorer hjälps åt skulle vi bli klara inom några år.
 
Jag tror därför på idén med Pingstipedia (eller pingstimedia som jag tycker det borde heta ;), ställer mig bakom dessa förslag och ser fram emot det konkreta resultatet inom kort! 

Share this Post

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.