Jesus spottar på den dövstumme mannen

Christian MölkAndakter, Blogg Leave a Comment

jesus-heals-blind-man32Och man förde till honom en som var döv och nästan stum och bad att han skulle lägga handen på honom. 33Då tog han honom åt sidan, bort från folkskaran, stoppade fingrarna i hans öron, spottade och rörde vid hans tunga 34och såg upp mot himlen, suckade och sade: ”Effata!” – det betyder: Öppna dig! 35Genast öppnades hans öron och hans tunga löstes, och han talade tydligt och klart.” (Mark 7:32–35)

Jesus botade ofta sjuka genom att någon form av ”troshandling” föregick miraklet. Exempelvis uppmanar Jesus den lame att ställa sig upp. Det var ju precis exakt det som han inte kunde göra, men i samma ögonblick som den lame tror på Jesus och gör som Jesus säger, så sker miraklet. Hade han legat kvar hade han fortfarande varit lam.

Samma sak gör Jesus med mannen med en förtvinad hand; han säger åt honom att sträcka ut den, precis exakt det enda som han ju inte kunde göra. Men när mannen gör som Jesus säger så sker miraklet.

Att tro på Jesus och göra som Jesus säger är en viktig funktion i ett helande. Det är lika omöjligt för oss att bli helade utan Jesus, som det är för Jesus att hela oss utan tro. Det är inte för inte som Jesus säger till de två blinda männen: ”Tror ni att jag kan göra detta?” När de svarar: ”Ja, Herre.” så rör han vid deras ögon, ger dem sin syn tillbaka och säger: ”Som ni tror skall det ske med er.”

Men i fallet med den dövstumme mannen så kan ju mannen varken tala eller höra, så Jesus kan inte ställa frågor till mannen utan får använda sig av andra medel för att få mannen att tro på Jesus.

Även om mannen var döv och stum så kunde han ju se, så därför utför Jesus symboliska handlingar som ska få mannen att förstå vad som är på gång och på så sätt hjälpa mannen till att tro på Jesus kraft att bota.

På Jesu tid symboliserade himlen Gud och saliv ansågs ha en läkande förmåga. Så när Jesus tittar upp mot himlen, spottar och rör mannen på öronen och munnen, så förstår den dövstumme att Gud i himlen kommer att läka hans hörsel och talförmåga.

När Jesus sen säger ”Effata!” kan den döve mannen läsa på Jesus läppar och på så sätt få ytterligare hjälp att förstå vad som är på gång, varpå den dövstumme mannen tror på Jesus och blir helad.

Jesus kan hela även dig. Men om din tro för ett helande är liten, gör då som den dövstumme mannen och ta hjälp av dina vänner. Ibland räcker det med att någon annan har tro på Jesus för att ett mirakel ska ske.

Men om din tro är så liten som ett senapskorn, kom då ihåg att ”För Gud är ingenting omöjligt.”

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.