Jag känner en person som är i desperat behov av att döpas

Christian MölkFrågor & svar Leave a Comment

OBS! Det här är en inskickad fråga som jag besvarar. Har du också en fråga eller en hälsning? Gå då till Frågor & svar och fyll i formuläret. 

Jag känner en person som är i desperat behov av att döpas anser flera av hans kompisar och han själv. Personen är 17 år och har frågat sina vårdnadshavare (han är adopterad) ifall han får döpa sig. Dessa har båda sagt nej.
Får man döpa denna person iallafall?
Kan man döpa honom utomkyrkligt eller liknande?
Kan man döpa honom utan registrering?

Hej!

Jag ber alltid om föräldrarnas tillstånd om någon är under 18 år. I de allra flesta fall är ju föräldrarna glada att deras barn vill döpas. Om föräldrarna vill att vi väntar en tid så brukar detta ofta gå att komma överens om.

Rent teoretiskt kan man självklart döpa någon som är under 18 år även mot föräldrarnas vilja, men jag skulle inte rekommendera det. Hur långt är det kvar tills han fyller 18? För när han väl har fyllt 18 år tycker jag inte att ni behöver be om föräldrarnas tillstånd. Har ni provat att prata med pastorn och kolla ifall han kan försöka lösa situationen med föräldrarna?

Rent teoretiskt kan alla kristna döpa de som bekänner sin tro på Jesus. Men om möjligheten finns bör det ske på ett ordnat sätt så att det inte uppstår missförstånd eller frågetecken efteråt.

Jag brukar normalt sett döpa på detta sätt:

– Först har jag såklart en dopskola där jag förklarar och går igenom den kristna trons grunder.
– I inledningen av dopgudstjänsten pratar jag om vad dopet innebär, läser exempelvis missionsbefallningen och sen går vi ner i vattnet.
– När vi står i vattnet frågar jag personen om han/hon tror på Jesus och om han/hon vill bli döpt.
– Om personen svarar ja på båda dessa frågor så ber jag en bön för personen och sen säger jag doporden: ”På min Mästares befallning och på din egen bekännelse om tro på Jesus Kristus som din Herre och Frälsare, döper jag dig nu (namn), till Kristus, i Faderns, Sonens och den helige Andes namn.
– Sen sänker jag ner personen helt under vatten och lyfter upp.
– Nu är personen döpt!

  • Här kan du läsa mer om Dopet
Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.