Svarar på insändare

Christian MölkBlogg Leave a Comment

Med anledning av den aktuella debatten om homosexualitet fick vi pingstförsamlingar i Timrå och Sundsvall en fråga från en anonym “Medlem i Svenska kyrkan” som hade skrivit en insändare. Nedan kan du först läsa insändaren och sen mitt och pastor Tommy Sandqvists svar:

Fråga:

“Var står pingstförsamlingarna i Timrå och Sundsvalls kommun när det gäller homosexuella? Får de bli medlemmar i deras församlingar och vigda i deras kyrka?
Nu har många pingstpastorer tagit ställning mot homosexuella i tidningen Dagen. Tiden är inne, lägg korten på bordet. Pastorerna anser till och med anser att de kommer till helvetet om de inte lämnar sitt homoliv.
I tidningen Dagen har även många pastorer i södra Sverige tagit avstånd från homosexuella och stänger dörren för dem. Men det verkar vara en skiljelinje mellan söder och norr. I norr är man helt tyst. Kanske de har öppet för homosexuella så de får bli medlemmar och vigas av pingstpastorer. Vilken ställning tar KD:s ledningen i våra kommuner?”

Svar:

Hej ”Medlem i Svenska kyrkan”.

Vi är de första att beklaga att debatten om homosexualitet har kommit att handla om vilka som kommer till helvetet eller inte. Vi vill vara tydliga med att det inte är vi som människor som dömer och avgör vem som kommer till himlen eller inte, utan det är Gud, men att alla som tror på Jesus får sina synder förlåtna och därmed är kvalificerade för himlen. Som svar på dina frågor vill vi förklara vår syn på Bibeln och synden:

För det första är Bibeln från pärm till pärm en berättelse om hur människan föll i synd, hur Gud sände Jesus för att genom sin död på korset förlåta oss människor vår synd, och sedan genom den helige Ande förvandla oss troende från syndare till heliga. Enligt Bibeln har alla människor syndat och Bibeln anger att homosexuella handlingar är en del av detta syndafall (Rom 1:24–28). Om det inte finns någon synd behövs det ju heller ingen frälsare.

För det andra vill vi klargöra att alla människor givetvis är varmt välkomna att delta i vår församlingsgemenskap, något du hade upptäckt om du hade kommit till oss och frågat i stället för att skriva en insändare. Vem som får bli medlem i våra respektive församlingar går dock inte att kategoriskt svara varken ja eller nej på, eftersom det avgörs från fall till fall efter personliga samtal.

För det tredje utför vi inte samkönade vigslar eftersom Jesus själv har sagt att äktenskapet är mellan man och kvinna (Matt 19:4–6). Vi har som pingstpastorer ingen möjlighet att ändra på detta.

Christian Mölk, pastor i Timrå Pingst
Tommy Sandqvist, pastor i Sundsvall Pingst

Insändaren: Får homosexuella vara med?
Vårt svar: Det är inte människor som dömer

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.