Pastor Christian Mölk | Jesus och flyktingarna

Jesus flyktingJag blev glad när jag läste Sverigedemokraternas Principprogram, så jag bestämde mig för att skriva en insändare! Både tidningen Dagen ville publicera den och vår lokaltidning Sundsvalls Tidning:

Jag är pastor och ska väl därmed normalt sett akta mig för att blanda ihop kyrka och politik, men jag kan inte låta bli att glädjas när jag läser Sverigedemokraternas Principprogram, åtminstone kapitel 12. Det är nämligen som så att under rubriken ”Sverigedemokraterna och religionen” står det ”Sverige har varit ett kristet land i över tusen år. Kristendomen är intimt sammanvävd med den svenska kulturen och identiteten.”

Detta låter ju riktigt, riktigt bra! Tänk att Sverigedemokraterna anser att en jude från Mellanöstern, Jesus från Nazareth, har påverkat den svenska kulturen och identiteten så mycket att den anses vara ”intimt sammanvävd” med den tro han grundade! Vi kristna har nämligen historiskt sett en väldigt positiv inställning till flyktingar och andra folkslag.

För det första fick Jesus själv inleda sitt liv med att fly hals över huvud till Egypten tillsammans med sina föräldrar Josef och Maria (Matteus 2:13–23). Precis som i dagens Syrien och Irak förekom ohyggliga brott mot mänskligheten och Jesus fick som ett resultat av detta leva sina första år som flykting i ett annat land. Tack vare Egyptens välkomnande av flyktingar kunde Jesus, kristendomens grundare, få en trygg start i sitt liv.

För det andra arbetade en annan av kristendomens centralgestalter, den store missionären Paulus, hårt med att riva ner fiendskapen mellan olika folk (Ef 2:11–22) utifrån tesen ”här är inte jude eller grek, … alla är ni ett i Kristus” (Gal 3:28). Nationalism och fientlighet mellan folkslag var ju lika populärt då som nu, något som kristna gick emot för att istället skapa enhet och fred. Att välkomna flyktingar och att inte göra skillnad på folk och folk har ända från början varit en viktig grundpelare i den kristna tron och det är därför med glädje som jag läser att Sverigedemokraterna anser att ”kristendomen är intimt sammanvävd med den svenska kulturen och identiteten”.

EDIT: Eftersom detta inlägg har fått väldigt mycket läsare på sistone kan det vara på sin plats att förtydliga att jag är IRONISK när jag skriver att jag blir glad när jag läser Sverigedemokraternas Principprogram. 

// Christian Mölk, pastor i Timrå Pingst

Tagged with →  
Kontakt
Vill du kontakta mig? Är du intresserad av att bli kristen eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så hjälper jag dig.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.