Pastor Christian Mölk | Lukas 6:17-19 – Jesu slättpredikan

17Jesus gick ner tillsammans med dem och stannade på en slätt. Där var en stor skara lärjungar och mycket folk från hela Judeen och Jerusalem och från kuststräckan vid Tyrus och Sidon. 18De hade kommit för att höra honom och bli botade från sina sjukdomar. Också de som plågades av orena andar blev botade. 19Och allt folket ville röra vid honom, eftersom kraft gick ut från honom och botade alla.

 • 17Jesus gick ner tillsammans med dem och stannade på en slätt.
  • Efter att ha bråkat med fariseerna och valt ut sina apostlar, stannar nu Jesus på en slätt för att predika för folket. Denna predikan är till sitt innehåll väldigt lik Jesu Bergspredikan (Matt 5-7) och man kan fråga sig om det är exakt samma predikan som är beskriven på två lite olika sätt? Det enligt min mening mest troliga är att Jesus predikade detta budskap mer än både en och två gånger och att det därför är mycket möjligt att Matteus Bergspredikan och Lukas Slättpredikan är två olika predikningar men med samma budskap.
   • Men eftersom platsen där Jesus tros ha predikat Bergspredikan ser ut som ett berg sett från Gennesarets sjö, men ser ut som en slätt när man väl står på plats, så kan berget och slätten mycket väl ha varit samma plats.
   • Det är också mycket möjligt att Matteus kallar slätten för ett berg i syfte att göra en symbolisk koppling till Sinai berg där Mose förkunnade hur Israel skulle leva i det Gamla förbundet. På detta ”berg” förkunnar Jesus hur man ska leva i det Nya förbundet.
  • Budskapet i denna predikan handlar inte först och främst om hur man blir frälst eller får sina synder förlåtna, utan om hur man förväntas leva som medborgare i Guds rike.
 • Där var en stor skara lärjungar och mycket folk från hela Judeen och Jerusalem och från kuststräckan vid Tyrus och Sidon.
  • Mycket folk, även hedningar från avlägsna platser, trängde sig inpå Jesus för att lyssna på hans undervisning och bli helade.
   • Jesus var noga med att både undervisa Guds ord och be för sjuka eftersom det ena utan det andra riskerar bli osunt. Guds rike består nämligen inte i enbart undervisning eller enbart i mirakler, utan i en sund kombination.
 • 18De hade kommit för att höra honom och bli botade från sina sjukdomar. Också de som plågades av orena andar blev botade.
  • Lukas, som var läkare (Kol 4:14), är noga med att skilja på sjukdomar och att vara besatt av en ond ande.

 

Copyright 2015 Christian Mölk – All Rights Reserved.
All Bibeltext kommer från
Svenska Folkbibeln om inte annat anges.

Tagged with →  
Kontakt
Vill du kontakta mig? Är du intresserad av att bli kristen eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så hjälper jag dig.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.