Guds plan för Mose

Christian MölkAndakter Leave a Comment

desert11En dag när Mose hade blivit vuxen, gick han ut till sina bröder och såg på deras slavarbete. Han fick se en egyptier som slog en hebreisk man, en av hans bröder. 12Då vände han sig åt alla håll, och när han såg att det inte fanns någon annan människa där, slog han ihjäl egyptiern och gömde honom i sanden.” (2Mos 2:11–12)

Mose växte upp som en prins i Egypten, men visste om att han egentligen var en hebré. Kanske tänkte Mose att han en dag skulle använda sin inflytelserika position och rädda sitt folk från slaveriet? Redan från början var det Guds plan för Mose att Gud skulle rädda Israel genom Mose, men tyvärr springer Mose händelserna i förväg och tar saken i egna händer. Det slutar i katastrof och Mose tvingas lämna sitt palats och fly ut i öknen.

Vad hade hänt om Gud hade delgivit sin plan för Mose redan från början? Vad hade hänt om Gud sagt till Mose att han ska gå till Farao och kräva Israels befrielse genom att förvandla en stav till en orm, eller förvandla Nilens vatten till blod, eller att hela Israel kommer att gå torrskodda genom Röda havet medan Faraos soldater drunknar?

Förmodligen hade Mose aldrig gått med på detta eftersom han inte hade tålamod nog och det var dessutom alldeles för konstigt och avlägset för en prins av Egypten att bete sig på det där sättet. Mose behövde kliva ner från sin höga position och ödmjuka sig ute i öknen. Mose behövde förstå att det var Gud som skulle befria Israel, inte Mose.

Alla Bibelberättelser tjänar som exempel för oss idag där vi kan lära oss hur vi ska leva vårt kristna liv. Av Mose kan vi lära oss att Gud har en plan för våra liv men att vi inte ska ta saken i egna händer utan istället tålmodigt invänta Guds rätta tid. Vi kan också lära oss att förtrösta på Gud även om vi inte alltid får veta exakt allting i hans plan, eftersom vi då förmodligen ändå inte hade trott på Guds plan för oss eftersom den måhända är alldeles för avlägsen. Ibland kan det behövas att vi ödmjukas i en lång och tråkig ökenperiod innan vi är redo att göra Guds vilja och inte vår egen.

Sist men inte minst så fungerar Mose som en förebild på Messias, som lämnade sitt himmelska palats för att komma ner till jorden och leva som en ödmjuk tjänare som befriar sitt folk från syndens slaveri och ger oss möjligheten att få komma in i det förlovade landet.

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.