Pastor Christian Mölk | När Eva föll

1Men ormen var listigare än alla markens djur som Herren Gud hade gjort. Han sade till kvinnan: ”Har Gud verkligen sagt: Ni får inte äta av alla träd i lustgården?” 2Kvinnan svarade ormen: ”Vi får äta av frukten från träden i lustgården, 3men om frukten på det träd som står mitt i lustgården har Gud sagt: Ät inte av den och rör inte vid den, ty då kommer ni att dö.”” (1Mos 3:1–3)

EvaDet första Djävulen säger till Eva när han ska försöka förmå henne att synda är: ”Har Gud verkligen sagt?” Den första frestelsen för Eva är alltså att börja tvivla på Guds ord.

Men inte nog med det, Djävulen förvränger också Guds ord genom att vända på Guds positiva bud: ”Du kan fritt äta av alla träd i lustgården, men inte av trädet med kunskap om gott och ont” till att betona det på ett negativt sätt: ”Ni får inte äta av alla träd i lustgården”.

När Eva sen svarar, då citerar hon Guds ord, men hon verkar ha dålig kunskap om vad Gud egentligen har sagt, för hon verkar exempelvis inte veta att trädet heter ”trädet med kunskap om gott och ont”, utan kallar det bara kort och gott ”trädet som står mitt i lustgården”.

Men inte nog med att Eva har dålig kunskap om Guds ord, hon förändrar också det Gud har sagt genom att av någon anledning påstå att de inte får ”röra vid trädet”. Kanske ledde detta ”tillägg” till att Eva upplevde att hon hade börjat synda redan när hon rörde vid frukten. Då blev det måhända lättare att ta steget fullt ut och även äta av frukten.

Men även om Eva var den första som föll för frestelsen, så har Adam också ett stort ansvar. Det var ju han som innan Eva ens var skapad hade fått budet från Gud att inte äta av kunskapens träd. Det var Adams ansvar att förmedla Guds ord till Eva, ett ansvar han inte verkar ha tagit på så stort allvar.

Så det vi kan lära oss av den ursprungliga synden är att inte tvivla på, förvränga, lägga till eller försumma Guds ord.

Bön: Gud, ge mig en kärlek till ditt Ord och lär mig att lita på att det som står stämmer. Lär mig att hålla fast vid det utan att vare sig lägga till eller dra ifrån något och lär mig att lära ut det till andra på ett sunt och sant sätt. 

Tagged with →  
Kontakt
Vill du kontakta mig? Är du intresserad av att bli kristen eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så hjälper jag dig.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.