1 Sam 1:19-28 – Hanna får Samuel och ger honom till Herren

Christian Mölk1 Samuelsboken Leave a Comment

19 De steg alla upp tidigt följande morgon, och sedan de tillbett inför Herren vände de tillbaka och kom hem till Rama. Elkana kände sin hustru Hanna, och Herren kom ihåg henne. 20 Hanna blev havande och födde en son, när tiden var inne. Hon gav honom namnet Samuel, ty hon sade: ”Av Herren har jag begärt honom.” 21 När sedan Elkana med hela sitt hus gav sig i väg för att offra sitt årliga slaktoffer och sitt löftesoffer åt Herren, 22 gick inte Hanna med utan sade till sin man: ”Jag vill vänta tills pojken har blivit avvand. Då skall jag ta honom med mig och föra fram honom inför Herrens ansikte och sedan låta honom stanna där för alltid.” 23 Hennes man Elkana sade till henne: ”Gör vad du finner bäst. Stanna tills du har avvant honom. Må bara Herren uppfylla sitt ord.” Så stannade hustrun hemma och ammade sin son, tills hon hade avvant honom. 24 Men sedan hon hade avvant honom, tog hon honom med sig till Herrens hus. Hon tog också med sig tre tjurar, en efa mjöl och en vinlägel. Hon förde honom in i Herrens hus i Silo. Pojken var då ännu helt ung. 25 De slaktade tjuren och förde sedan fram pojken till Eli. 26 Hon sade: ”Hör på mig, min herre, så sant du lever, min herre, jag är den kvinna som stod här bredvid dig och bad till Herren. 27 Den här pojken bad jag om, och nu har Herren gett mig vad jag begärde. 28 Därför vill jag nu ge honom tillbaka till Herren. Så länge han lever skall han tillhöra Herren.” Och de tillbad Herren där.

 • 20 Hanna blev havande och födde en son, när tiden var inne.
  • Ur något litet kan något stort födas.
  • Hanna kunde inte få barn men hon vände sig till Gud och fick svar på sin bön.
   • Har du en sorg eller ett problem?
    • Lämna över ditt problem till Gud.
    • Då kommer Gud att välsigna dig.
 • Hon gav honom namnet Samuel
  • Namnet Samuel betyder ”bönhörd av Gud”.
 • Jag vill vänta tills pojken har blivit avvand.
  • Hanna står fast vid sitt löfte till Gud och har för avsikt att låta Samuel växa upp hos prästen Eli.
  • I Israel på den här tiden var det rutin att amma barnet tills de var tre år (2 Mack 7:27).
 • 23Hennes man Elkana sade till henne: ”Gör vad du finner bäst. Stanna tills du har avvant honom. Må bara Herren uppfylla sitt ord.”
  • Här är Elkana ett andligt föredöme när han ger ett väldigt gott råd till Hanna.
   • Elkana hade själv inte upplevt Gud på samma sätt som Hanna, men han förstod att hon hade det.
   • Elkana försöker inte bestämma över Hannas beslut om att ge bort Samuel, som ju trots allt även är Elkanas barn. Elkana böjer sig under Guds vilja, trots att han själv inte hade hört Guds röst utan måste lita på att Hanna vet vad hon gör.
 • Och de tillbad Herren där.
  • Elkanas familj hade som vana att tillbe Herren. I positiva, såväl som i negativa, så tillbad de Herren.
Copyright 2012 Christian Mölk – All Rights Reserved.
All Bibeltext kommer från Svenska Folkbibeln om inte annat anges. 
Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.