Pastor Christian Mölk | Positiva saker frikyrkan bidragit med

På grund av Sigfrid Demingers debattartikel “Frikyrkligheten bar inte” har det blossat upp en rejäl debatt om frikyrkans brister och själv skrev jag en artikel där jag till viss del gav Deminger rätt åtminstone vad gäller predikningar: “Frikyrklighetens brister“. Men för att vända på steken tänkte jag lyfta fram några positiva aspekter som frikyrkan har bidragit med:

  • Frikyrkan växte fram som ett motstånd mot Svenska kyrkan som var en statskyrka. Man ansåg att kyrkan ska vara fri och oberoende gentemot staten. Idag får man väl ändå påstå att både staten och Svenska kyrkan gav frikyrkan rätt och gjorde även Svenska kyrkan till en fri kyrka.
  • Frikyrkan växte fram som ett motstånd mot att Svenska kyrkan var en folkkyrka. Man ansåg att kyrkan inte hade rätt att göra spädbarn till ofrivilliga medlemmar genom dopet. De flesta frikyrkliga ansåg att dopet ska vara ett frivilligt beslut av en bekännande troende.
  • Frikyrkan ansåg att nattvarden borde firas bland troende. Förr i tiden i Svenska kyrkan gick alla fram till nattvarden, även om du inte var troende och även om du var en syndare som inte brydde dig om att du syndade. Idag har även Svenska kyrkan skärpt sig på detta område.
  • Många frikyrkliga ansåg att alla troende är präster, inte bara prästen. Egentligen anser jag personligen att det är obibliskt med ett kristet “prästämbete”. Det var ett ämbete som fanns i den gammaltestamentliga tempelkulten och som fungerade som en länk mellan Gud och människa. Idag behövs inte längre något prästämbete eftersom alla troende har fri tillgång till Gud utan en präst som står emellan.

Det här var några viktiga saker jag anser att frikyrkan har bidragit med i Sverige. Läs gärna min förra bloggpost “Den svenska frikyrkans framväxt” där jag går igenom hur frikyrkan växte fram i Sverige.

Har du fler positiva aspekter som du anser att frikyrkan bidragit med? Skriv gärna en kommentar och lyft fram det du tycker är viktigt.

Fler som skriver i ämnet:

Många vill diskutera om frikyrkan bär
Liturgin är ett motgift mot konsumtion av upplevelser
Vi tror på en fri kyrka
Ur askan i elden
Församling med plats för ”det andra”
Brist på reflektion, Deminger
Gudomlig och mänsklig värme är vägen framåt
Vi behöver skapa mötesplatser
Bidrar inte till att lyfta det goda
En Kyrka som bär hela vägen ända fram
Villiga behövs för att reformera
Guds tid är inte ute
Slå inte vakt om religiös nostalgi
Ytlig bild av frikyrkan
Stor frikyrkodebatt efter Demingers artikel
Deminger i TV 4
Det är Svenska kyrkan som gäller
Kritiken är värd att ta på allvar

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.