En värdig nattvard

Christian MölkBlogg, Den svenska kyrkan Leave a Comment

Ända sedan jag för några år sedan bodde på en kibbutz i Israel och varje fredagskväll deltog i den för alla gemensamma och festliga sabbatsmåltiden, så har jag känt en längtan efter att fira nattvarden i dess mer ursprungliga miljö: festmåltiden.

Nattvarden (ett ord som ju egentligen betyder “kvällsmat”), instiftades av Jesus i samband med den högtidliga påskmåltiden och var ursprungligen en ritual eller ceremoni som firades i samband med en festmåltid. Tyvärr har i många sammanhang festmåltiden och ceremonin gått skilda vägar och i de allra flesta kyrkor firas enbart ceremonin.

Detta behöver enligt min mening inte alltid vara fel, jag personligen uppskattar när det ibland är en lugn och stillsam ceremoni där det ges utrymme för eftertanke, syndabekännelse, nystart och upprättelse. Nattvarden är ett bra tillfälle att ta ett avstamp, bekänna sina synder, och ta emot förlåtelse. Men den kristna tron är så mycket mer än ritualer och ceremonier, den kristna tron är också en festmåltid! Att i goda vänners lag äta god mat tillsammans, berätta historier och vittnesbörd, sjunga lovsång och prisa Gud tillsammans!

Att kombinera dessa två, ceremonin och festmåltiden, det tror jag är nattvardens budskap. Att på ett värdigt sätt minnas och högtidlighålla vinets betydelse; Jesu död på korset, men också påminnas och upprätthålla brödets betydelse; att vi nu är en gemenskap.

I vår församling, Timrå Pingst, firar vi oftast nattvard på det traditionella sättet: nattvardsgång i söndagsgudstjänsten. Dessa gudstjänster brukar ofta bli väldigt “starka” om du förstår vad jag menar. Stundens allvar formar vår tro. Men ibland firar vi också nattvard i samband med en rejäl festmåltid! Vi ser dock alltid till att själva ceremonin utförs på ett värdigt och respektfullt sätt, där instiftelseorden läses och där det ges utrymme för reflektion och eftertanke.

Det gläder mig varje gång jag får läsa eller höra om fler kristna som börjar få upp ögonen för nattvarden som en festmåltid, även om det kanske vore bra med en konstruktiv debatt om detta, det finns många olika åsikter och många olika förfaringssätt.

Läs mer:
Dagen – Pizza och Coca-Cola i stället för bröd och vin?
Dagen – Pastor: Ingen nattvard utan brödet och vinet

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.