Pastor Christian Mölk | Kyrka till salu

Samtidigt som Islam växer i Europa minskar kristenheten och kyrkor säljs. Anglikanska kyrkan stängde ungefär 20 kyrkor 2014, cirka 200 danska kyrkor anses inte “dugliga” alternativt “outnyttjade” och Katolska kyrkan i Tyskland stängde 515 kyrkor det senaste årtiondet. Även om de flesta kristna är överens om att det inte är “kyrkobyggnaden” som är “kyrkan”, det är ju de troende som är kyrkan/församlingen, så är det ändå med en viss sorg man kan konstatera att kristendomen är på nedgång i Europa. Det tordes vara smärtsamt och tragiskt när en kyrka som tidigare stått mitt i byn och skapat traditioner och Gudsmöten nu säljs och blir en skate-park, pub eller affär, oavsett vilket samfund man tillhör.

Värst är det tydligen i Nederländerna, där landets katolska ledare uppskattar att två tredjedelar av deras 1.600 kyrkor kommer att vara ur drift inom ett årtionde, och 700 av Hollands protestantiska kyrkor förväntas stängas inom fyra år.

Samtidigt kan vi också konstatera att Islam växte från 4.1% av den totala europeiska befolkningen år 1990 till ungefär 6% 2010, och kommer förmodligen landa på cirka 8%, dvs. 58 miljoner människor, år 2030, enligt Washington’s Pew Research Center.

Jag har inga exakta siffror på hur situationen ser ut i Sverige, men det är inte svårt att konstatera att många kyrkor brottas med nedåtgående trender. Men personligen anser jag inte att man ska se på detta som en katastrof, utan som en möjlighet! Samtidigt som folk lämnar kyrkan så anländer ju mängder av nya människor från andra länder till Sverige. Vi har nu en möjlighet att nå nya människor med evangeliet, människor som kommer från onådda folkgrupper runt om i världen som vi aldrig hade kunnat nå tidigare! Hur enkelt är det att starta en kyrka i Afghanistan eller Iran? Nästintill omöjligt. Men i min församling har vi fått den stora nåden att få leda flera iranier och afghaner till tro och dop! Vi behöver ta till vara på detta tillfälle Gud har försett oss med och se vart vinden blåser (Joh 3:8).

Vad tycker du? Är det bra att kyrkor säljs så att vi får upp ögonen för att kyrkan är något mer än bara dess byggnad? Borde vi satsa mer på familjära husförsamlingar än en onödigt prålig medeltidsbyggnad? Är det bra att statistiken minskar så att den blir korrekt (med tanke på att en stor del av kyrkornas medlemmar ändå inte var troende egentligen)? Är det bra att människor från andra länder kommer hit?

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.