Pastor Christian Mölk | Filemon 21-25 – Slutönskan

Jag skriver till dig, övertygad om att du kommer att lyda mig. Jag vet att du skall göra ännu mer än jag ber om. Ordna dessutom ett gästrum åt mig. Jag hoppas att ni genom era böner skall få mig tillbaka. Epafras, min medfånge i Kristus Jesus, hälsar till dig, liksom Markus, Aristarkus, Demas och Lukas, mina medarbetare. Herren Jesu Kristi nåd vare med er ande.

 • Jag skriver till dig, övertygad om att du kommer att lyda mig. Jag vet att du skall göra ännu mer än jag ber om. Ordna dessutom ett gästrum åt mig.
  • Även om Paulus betonar att han vill att Filemon ska förlåta Onesimus frivilligt så kan man ju ändå fråga sig hur stor frihet Filemon egentligen hade i praktiken. Detta brev skulle ju läsas upp i församlingen som samlades i Filemons hus och dessutom kommer Paulus snart och besöker Filemon. Filemon måste onekligen ha känt sig en aning pressad och nästan tvingad att göra så som Paulus vill.
  • Poängen med detta brev är alltså att Paulus vill att Filemon ska ”lyda frivilligt i kärlek”.
   • Kan man få stopp på exempelvis slaveri, alkoholism eller abort genom att förbjuda det? Paulus väljer en annan strategi, han vädjar till Filemons frivilliga kärlek.
  • Hur gick det då för Onesimus? Enligt traditionen så sägs det att denne Onesimus så småningom efterträdde Timoteus som pastor i Efesus, att han samlade ihop Paulus brev som sedermera kom att ingå i Nya Testamentet och att han blev martyr när han stenades till döds.
 • Jag hoppas att ni genom era böner skall få mig tillbaka.
  • Paulus var en apostel och en av världshistoriens största missionshjältar, men ändå behövde han förebedjare för att lyckas med sina planer. Hur viktigt är det då inte för oss idag att ständigt be för varandra?
Tagged with →  
Kontakt
Vill du kontakta mig? Är du intresserad av att bli kristen eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så hjälper jag dig.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.