Myten om Gehenna

Christian MölkBibelfrågor, Frågor & svar, Teologi 2 Comments

Jesus pratar i Matt 5:22 om att den som är skyldig kommer att dömas till “det brinnande Gehenna”. Mången gång har jag hört predikanter undervisa att Gehenna var en plats utanför Jerusalem där det alltid brann eftersom Jerusalemborna brände sina sopor där och att det är så som vi ska se på helvetet; en evigt brinnande sopstation. Men är det verkligen så? Står det verkligen så i Bibeln?

Enligt bloggen Bibleplaces så är detta en myt som härstammar från 1200-talet då den judiske rabbinen David Kimchi skriver (min översättning): “Gehenna är en motbjudande plats där smuts och kadaver kastas, och där eldar ständigt brinner för att konsumera smuts och ben och på grund av analogi; de ogudaktigas dom är kallad ‘Gehenna'”.

Innan 1200-talet har det varken hittats några skriftliga eller arkeologiska bevis för att det skulle ha funnits en brinnande sopstation på denna plats. Det kan givetvis ha funnits en sopstation i Jerusalem och rimligtvis brände de sina sopor, men det verkar inte vara detta som Jesus hänvisar till.

Om vi går till Bibeln så finner vi istället att Gehenna, eller Hinnoms dal som platsen också kallas, beskrivs som en avskyvärd offerplats där barn offrades till avguden Molok:

“Och baalshöjderna i Hinnoms sons dal byggde de upp för att offra sina söner och döttrar åt Molok, fastän jag aldrig hade befallt dem att göra något så avskyvärt eller ens tänkt mig något sådant. Så lockade de även Juda till synd.” (Jeremia 32:35).

Gud var mycket arg över att hans eget folk brände sina barn och denna plats beskrivs av Jesaja som en domens plats:

“Ty en eldsgrop är sedan länge tillredd, även för kungen har den gjorts redo, den är djup och bred. Dess bål är fylld av eld och ved i överflöd, lik en svavelström skall Herrens Ande sätta den i brand.” (Jesaja 30:33).

Det verkar med andra ord som att Jesus inte alls hänvisar till Gehenna som en evigt brinnande sopstation, utan snarare som en före detta brinnande offerplats utanför Jerusalem där Guds fiender slutgiltigt döms och får brinna på samma sätt som de själva har låtit sina egna barn brinna.

Vill dock betona att frågan om helvetet är en mycket svår fråga och att jag i denna bloggpost verkligen inte vill leverera några färdiga åsikter och läror. Snarare vill jag visa att det ibland alldeles för lätt smyger sig in obibliska myter i förkunnelsen. Ta inte allt för givet, även en pastor kan nämligen ha fel, jag har säkert själv någon gång undervisat om att Gehenna var en brinnande sopstation. När man som lyssnare inte tycker att förkunnelsen stämmer överens med Bibeln ska man alltid vara beredd att vänligt men bestämt fråga predikanten: “Kapitel och vers tack!” Det berikar både predikanten och lyssnaren och gör att båda kan förstå Bibeln bättre.

Dela

Comments 2

  1. Googlade Gehenna och hittade din post. Tack för insikt. Gillar verkligen din inställning Christian. Kapitel och vers tack! Ingen kan allt, tillsammans kan vi bättre!

    God Bless!

    1. Post
      Author

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.