Synd mot den helige Ande

Christian MölkBibelfrågor, Frågor & svar 1 Comment

Vad innebär det att synda mot den helige Ande? Varför är just den synden oförlåtlig? Det är en av de vanligaste frågorna jag får i min mail från oroliga googlare. Frågan härrör från dessa uttalanden från Jesus:

28Amen säger jag er: Allt skall förlåtas människorna, deras synder och hädelser, hur de än hädar. 29Men den som hädar den helige Ande får aldrig någonsin förlåtelse utan är skyldig till evig synd.” 30De hade ju sagt att han hade en oren ande.(Mark 3:28–30)

10Den som säger något mot Människosonen skall få förlåtelse. Men den som hädar den helige Ande skall inte få förlåtelse.(Luk 12:10)

Men den som är orolig att ha hädat den helige Ande har onekligen inte gjort det. Därför att synd mot den helige Ande är när man vet att Guds Ande har gjort något och sett det med egna ögon men ändå inte VILL tro och till och med förnekar att det är Gud som har gjort det.

Det var nämligen just detta som de skriftlärda från Jerusalem gjorde. De visste och förstod att Jesus drev ut onda andar med hjälp av Guds Ande, men hävdade ändå att Jesus drev ut onda andar med hjälp av Djävulen. De såg och förstod vad Gud gjorde men hävdade ändå att det inte var Guds Ande utan Djävulen. De såg och förstod men vägrade tro.

Med ett sådant hårt hjärta kan man inte få förlåtelse eftersom man inte VILL ha förlåtelse. Man känner till Gud men VILL inte tro på honom. Då går det heller inte att ta emot förlåtelse.

Det enda sättet att få förlåtelse för sina synder är ju genom att tro på Jesus och bli frälst, och det är den helige Andes uppgift att “vittna om Jesus” (Joh 15:26) och “överbevisa världen om synd” (Joh 16:8). Den som därför får höra om Jesus och förstår att han är vår Herre och Frälsare, men som ändå inte vill bekänna sina synder och ta emot förlåtelse, den blir heller onekligen inte frälst och förlåten. Så synd mot den helige Ande kommer aldrig att förlåtas, inte för att det är en för stor synd för Gud att förlåta, utan för att den som vägrar tro på Jesus inte heller kan ta emot den förlåtelse som tro på Jesus innebär.

Så den som vill tro på Jesus kan inte synda mot den helige Ande. Är man orolig att man syndat mot den helige Ande har man onekligen inte gjort det. För den som vill ha förlåtelse för sina synder kan alltid få det. Men den som syndar mot den helige Ande vill inte ha förlåtelse och kan därmed inte ta emot den förlåtelse som erbjuds.

9Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet.(1Joh 1:9)

Comments 1

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.