Markus 4:1-12 – Guds rikes hemlighet

Christian MölkMarkus Leave a Comment

1Sedan började han undervisa vid sjön igen. Då samlades så mycket folk kring honom att han steg i en båt och satt i den ute på sjön, medan allt folket stod på stranden. 2Han använde många liknelser, när han undervisade dem och sade: 3”Lyssna! En såningsman gick ut för att så. 4Och när han sådde föll en del vid vägen, och fåglarna kom och åt upp det. 5En del föll på stenig mark där det inte fanns mycket jord, och det kom snart upp därför att det inte hade djup jord. 6Men när solen steg sveddes det, och eftersom det inte hade någon rot torkade det bort. 7En del föll bland tistlar, och tistlarna växte upp och kvävde det, så att det inte gav någon skörd. 8Men en del föll i god jord. Det sköt upp och växte och gav skörd, trettiofalt och sextiofalt och hundrafalt.” 9Och han sade: ”Hör, du som har öron att höra med!” 10När han blev ensam med de tolv och de andra som var med honom, frågade de honom om liknelserna. 11Då sade han till dem: ”Ni har fått del i Guds rikes hemlighet. Men de som står utanför får allt i liknelser, 12för att de skall se med sina ögon och ändå inte se och höra med sina öron och ändå inte förstå och omvända sig och få förlåtelse.”” 

 • Han använde många liknelser, när han undervisade dem
  • Jesus förklarar svåra saker på ett enkelt sätt. Idag är det vanligt att predikanter gör tvärtom; de förklarar enkla saker på ett svårt sätt.
 • Ni har fått del i Guds rikes hemlighet
  • ”Hemligheten” är att Guds rike har kommit till jorden i och med Jesus.
   • De som följer Jesus har således fått del i Guds rike.
   • De som inte följer Jesus får inte del i Guds rike.
 • Men de som står utanför får allt i liknelser
  • Av alla som hörde Jesus undervisning så valde några att bli hans efterföljare och några valde att inte bli det.
   • De som lyssnade på Jesus men ändå inte ville bli hans efterföljare, de hade fått se Guds rike, men ändå valt att gå därifrån.
  • Man behöver inte förstå Jesus innan man blir hans efterföljare. När man möter Jesus, förstår att han kommer från Gud och väljer att bli hans efterföljare så uppenbarar Gud mer och mer om vem Jesus är. De som möter Jesus men ändå avstår från att tro på honom, de avstår också självmant från att få veta mer om Jesus.
 • De skall se med sina ögon och ändå inte se
  • Jesus citerar Jesaja (Jes 6:9–10).
  • En person som får höra om Jesus men väljer att inte bli Jesu efterföljare riskerar att inte bara fortsätta leva som en syndare utan dessutom även bli en Jesu motståndare.
   • Vägen till omvändelse blir då dubbelt så lång. 

Texten du precis läst ingår i boken ”Markus – Skynda till folkets frälsning” och går att beställa från Bokshopen.

Markus

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.