Markus 14:22-26 – Den första nattvarden

Christian MölkMarkus Leave a Comment

Medan de åt tog Jesus ett bröd, tackade Gud, bröt det och gav åt dem och sade: ”Tag, detta är min kropp.” Och han tog en bägare, tackade Gud och gav åt dem, och de drack alla ur den. Och han sade till dem: ”Detta är mitt blod, förbundsblodet, som är utgjutet för många. Amen säger jag er: Jag skall inte dricka av det som vinstocken ger, förrän den dag då jag dricker det nytt i Guds rike.” När de sedan hade sjungit lovsången, gick de ut till Oljeberget.

 • Medan de åt tog Jesus ett bröd, tackade Gud, bröt det och gav åt dem och sade: ”Tag, detta är min kropp.”
  • Att tacka Gud, bryta brödet och sen dela ut åt var och en var ett vanligt sätt att inleda en måltid på (Matt 14:9). Påskmåltiden hade dessutom ett antal ord som reciterades för att minnas Israels uttåg ur Egypten.
  • Att brödet ”bryts” och ges åt ”alla” symboliserar att Jesus dog för hela mänskligheten. 
  • Att Jesus erbjuder denna måltid till sina lärjungar visar att Jesus inte tvingar detta på någon, det måste tas emot frivilligt.
  • Jesus kallar sig själv för ”livets bröd” (Joh 6:48).
 • Och han tog en bägare, tackade Gud och gav åt dem, och de drack alla ur den. Och han sade till dem: ”Detta är mitt blod, förbundsblodet, som är utgjutet för många.
  • I Gamla Testamentet offrade man en gång om året en get för att ta bort folkets synder och bringa försoning för Israel (3 Mose 16).
   • Jesus är hela mänsklighetens offerlamm som försonade mänskligheten med Gud och tar bort all synd en gång för alla (Joh 1:29, Heb 9:14, 1 Pet 1:18–21).
  • I och med denna måltid byter Jesus fokus från Israels uttåg till sin egen död. På samma sätt som Gud räddade Israel från Egyptens slaveri genom lammets blod så räddar Gud hela mänskligheten från syndens slaveri genom Jesus död på korset.
  • Jeremia profeterade om att Gud skulle instifta ett nytt förbund: “Nej, detta är det förbund som jag efter denna tid skall sluta med Israels hus, säger Herren: Jag skall lägga min lag i deras inre och skriva den i deras hjärtan. Jag skall vara deras Gud och de skall vara mitt folk. Då skall de inte mer behöva undervisa varandra, ingen sin broder och säga: ”Lär känna Herren!” Ty alla skall känna mig från den minste bland dem till den störste, säger Herren. Ty jag skall förlåta deras missgärningar och deras synder skall jag inte mer komma ihåg.”(Jer 31:33–34).
   • Detta nya förbund bygger på att Gud förlåter våra synder, lägger sitt ord i våra hjärtan och öppnar upp för en nära relation mellan Gud och människa.
   • Denna första nattvard blir starten på detta nya förbund och de som tar del i nattvarden får också del i förbundet.
 • Jag skall inte dricka av det som vinstocken ger, förrän den dag då jag dricker det nytt i Guds rike.
  • Första gången Jesus kom till jorden planterade han Guds rike och offrade sig för mänskligheten. Andra gången Jesus kommer till jorden kommer han att etablera Guds rike fullt ut och regera som konung (Upp 20:4-6).

Texten du precis läst ingår i boken “Markus – Skynda till folkets frälsning” och går att beställa från Bokshopen.

Markus

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.