Jesus är Herre

Christian Mölk Teologi, Treenigheten 4 Comments

Nu tänkte jag ta mig an den kanske svåraste Bibeltexten i den evighetslånga Jesu-gudomlighets-debatten. Frågan är: måste man bekänna att Jesus är Gud för att bli frälst?

Så här skriver Paulus:

“Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst. ” (Romarbrevet 10:9)

Där det på svenska står ”Herren” står det ”kyrios” på grekiska. Kyrios används där det på hebreiska kan stå antingen ”YHWH”, ”Adonaj” eller ”Adon”, vilket på svenska kan översättas till ”Gud”, ”Herre”, ”Chef” eller liknande. Hur ska vi veta vilken Herre vi ska bekänna att Jesus är för att vi ska bli frälsta?

Som vanligt när det gäller Bibelöversättning så måste vi låta sammanhanget visa vilket ord som gäller. Paulus citerar några verser senare från Joel:

“Ty var och en som åkallar Herrens namn skall bli frälst. ” (Romarbrevet 10:13)

“Och det skall ske att var och en som åkallar HERREN skall bli frälst.” (Joel 2:32a)

Eftersom Paulus citerar från den hebreiska texten har vi alltså möjlighet att se vilken ”Herre” som Paulus avser. Där det står ”HERREN” i Joel står det i den hebreiska grundtexten ”YHWH”.

När Paulus skriver ”Kyrios” menar han alltså ”YHWH”, Guds namn.

Min personliga reflektion är att om man bekänner att Jesus är YHWH så blir man frälst. Jag tror också att om man bekänner att Jesus är Herre, i betydelsen ”chef över mitt liv”, men inte förstår att Jesus även är YHWH, så tror jag också att man blir frälst. Hur är det då om man förnekar att Jesus är YHWH? Eller ännu värre, om man undervisar andra att Jesus inte är YHWH?

Har du en annan syn på detta, dela gärna med dig. Jag är öppen för en vidare förståelse av dessa svåra Bibelord.

Share this Post

Comments 4

 1. Tack för denna text Christian som tar upp ett ämne jag funderat och grubblat mycket kring.

 2. Väldigt bra förklarat! Och väl tänkvärda ord hur Kyrios på grekiska åsyftar Guds Namn YHWH. Tack för denna delning. Själv så tror jag på apokatastasis, dvs skapelsens ultimata försoning endast genom Jesus som är Vägen. Alla kommer bekänna ’Jesus är Herren’ Det står ju skrivet att varje knä i himmel jord och underjord skall böjas för Jesus och varje tunga bekänna (och lovprisa) att Jesus är Herre. Och att ingen kan i ande och i sanning (den form att tillbedjan som behagar Gud) bekänna Jesus är Herre utom vid den Heliga Anden. Och att ingen kan ha den Heliga Anden utan att vara frälst och återställd och tillhöra Messias Jesus. 1 Korinthierbrevet 15:20-28 vittnar om att allting måste underkasta sig Jesus när Han förstör varje makt och herravälde som inte behagar Honom och Gud bliver allt i alla, och då kommer allt och alla tillhöra Messias. Ja, Gud straffar synd och ogudaktighet och är sträng mot de onda mer än vi kanske våga tänka. Men jag tror inte att Gud överger i alla aioner, eftersom Hans vilja alltid segrar tillslut, och Hans vilja är att alla skall bli frälsta/räddade/återställda. Gud är mäktig att rädda, och behåller inte sin vrede förevigt.

  Detta är min personliga åskådning gällande försoning som jag delar med ett flertal andra Kristna – men oavsätt om vi tror på evig dom för ogudaktiga eller inte så bör vi alla Kristna fokusera på att sprida de goda nyheterna om Jesus Kristus så att folk omvänder sig till Jesus, att folk blir pånyttfödda i Jesus och därmed frälsta från döden och dödsriket. Det är ju JESUS som vi lever för och längtar efter! Jesu nåd vare med dig Christian Mölk och alla dina nära och kära och alla som besöker denna sida. Amen.

  Med vänlig hälsning Daniel Mikael

 3. Frid!
  Daniel Mikael är inne på ”alla knän ska böjas” och detta är då hämtat från Filipperbrevet 2:9-11:

  9 Därför har Gud också
  upphöjt honom över allting
  och gett honom namnet
  över alla namn,✱
  10 för att i Jesu namn
  alla knän ska böjas,
  i himlen och på jorden
  och under jorden,
  11 och alla tungor bekänna
  att Jesus Kristus är Herren,
  Gud Fadern till ära.

  Sjärnan ✱ i vers 9 förklarar att det är ”namnet över alla namn Det heliga Gudsnamnet, Jhvh eller Herren (2:11)”.

  Detta stycke i sig härstammar från Jesaja kapitel 45:21-25 och där ser vi också att sammanhanget handlar om HERREN, alltså JHVH.

  Att böja knä är att tillbe och tillbedjan tillhör endast Gud, JHVH (Matt 4:10, Luk 4:8, Upp 19:9-10 m fl). I Uppenbarelseboken kapitel 5 ser vi också hur Gud och Lammet får tillbedjan, vilket innebär att Lammet har Gudomlig status.

  Mvh Stefan

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.