Jesus är Herre

Christian Mölk Teologi, Treenigheten 2 Comments

Nu tänkte jag ta mig an den kanske svåraste Bibeltexten i den evighetslånga Jesu-gudomlighets-debatten. Frågan är: måste man bekänna att Jesus är Gud för att bli frälst?

Så här skriver Paulus:

“Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst. ” (Romarbrevet 10:9)

Där det på svenska står “Herren” står det “kyrios” på grekiska. Kyrios används där det på hebreiska kan stå antingen “YHWH”, “Adonaj” eller “Adon”, vilket på svenska kan översättas till “Gud”, “Herre”, “Chef” eller liknande. Hur ska vi veta vilken Herre vi ska bekänna att Jesus är för att vi ska bli frälsta?

Som vanligt när det gäller Bibelöversättning så måste vi låta sammanhanget visa vilket ord som gäller. Paulus citerar några verser senare från Joel:

“Ty var och en som åkallar Herrens namn skall bli frälst. ” (Romarbrevet 10:13)

“Och det skall ske att var och en som åkallar HERREN skall bli frälst.” (Joel 2:32a)

Eftersom Paulus citerar från den hebreiska texten har vi alltså möjlighet att se vilken “Herre” som Paulus avser. Där det står “HERREN” i Joel står det i den hebreiska grundtexten “YHWH”.

När Paulus skriver “Kyrios” menar han alltså “YHWH”, Guds namn.

Min personliga reflektion är att om man bekänner att Jesus är YHWH så blir man frälst. Jag tror också att om man bekänner att Jesus är Herre, i betydelsen “chef över mitt liv”, men inte förstår att Jesus även är YHWH, så tror jag också att man blir frälst. Hur är det då om man förnekar att Jesus är YHWH? Eller ännu värre, om man undervisar andra att Jesus inte är YHWH?

Har du en annan syn på detta, dela gärna med dig. Jag är öppen för en vidare förståelse av dessa svåra Bibelord.

Share this Post

Comments 2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.