Gud är Jesus

Christian MölkTeologi, Treenigheten Leave a Comment

Det är mycket bloggdebatt nu för tiden om huruvida Jesus är Gud eller inte. Jag skulle vilja vända på steken och säga följande; ”Gud är Jesus”.

Smaka på de orden ett tag och se vad det skapar för tankar inom dig.

Det sticker i ögonen på många att Jesus, en människa, skulle kunna vara Gud. Det sticker i ögonen att Gud själv har stigit ner på jorden och gått omkring som en vanlig människa.

Men att Gud har vandrat omkring på jorden är inte någonting nytt. Redan i Bibelns tredje kapitel kan vi läsa om hur Gud vandrade omkring i paradiset.

”De hörde Herren Gud vandra i trädgården i den svala kvällsvinden. Då gömde sig mannen och kvinnan bland träden för Herren Gud. Men Herren Gud ropade på mannen: ”Var är du?” Han svarade: ”Jag hörde dig komma i trädgården och blev rädd, eftersom jag är naken, och så gömde jag mig.” Herren Gud sade: ”Vem har talat om för dig att du är naken? Har du ätit av trädet som jag förbjöd dig att äta av?”” 1 Moseboken 3:8–11 (B2000)

Som du säkert är medveten om så ledde Adam och Evas synd till att de förvisades från paradiset och miste sin gemenskap med Gud. Nu kunde de inte längre vandra tillsammans. Människan hade ingen möjlighet att hitta vägen tillbaka till paradiset.

Men som tur är så slutar inte historien där! Det ingick i Guds plan att Gud själv skulle födas på jorden som en människa och visa på vägen tillbaka till gemenskap med Gud.

Om nu Gud redan från allra första början har vandrat på jorden, vad är det då som är så konstigt med att han gjorde det igen för 2000 år sedan? Vad är det som är så konstigt med att Gud kom till jorden och kallade sig själv för Jesus; ”Räddaren”? Gud är ju räddaren som för oss tillbaka in på vägen tillbaka till Gud.

Gud själv föddes alltså som en människoson och vandrade omkring på jorden som en av oss. När vi människor talar om Jesus så benämner vi honom ofta ”Guds Son”. Detta för att Jesus är utifrån vårt perspektiv ”Gud som föddes”. Men när Jesus själv får kalla sig någonting så väljer han att istället kalla sig själv för ”Människoson”. Varför skulle Jesus kalla sig själv för detta om han bara vore en vanlig människa? Jesus kallar sig själv för ”Människoson” därför att från hans perspektiv så är han ”Gud som blev en människa”.

Även om inte Gud vandrar med oss människor här nere på jorden idag så finns det ett löfte i Bibeln om att vi en dag ska få komma upp till det himmelska Jerusalem, vars gator är av rent guld. På dessa gator kommer vi återigen att få vandra tillsammans med vår Gud.

Länkar:

http://aletheia.se/2010/11/16/ljud-och-bild-fran-debatten-om-jesu-gudom/

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=234821

http://www.mamres.net/?p=3044

http://isaskar.wordpress.com/2010/11/16/duellen-i-uppsala/

http://www.apg29.se/index.php?artid=4372

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.