Att vara församling är mer än att bara leda nya människor till frälsning

Christian MölkBlogg Leave a Comment

Att vara församling är mer än att bara leda nya människor till frälsning. Det är också att bry sig om varandra och visa omsorg.

Vad hjälper det om man vinner 10 nya människor men samtidigt förlorar 100 gamla? Det är viktigt att både sträcka sig ut mot nya människor, skapa en välkomnande och generös kultur dit församlingsmedlemmar vågar ta med sig nya, OCH bry sig om de som har varit med länge. Kanske är det till och med så att dessa två hänger ihop.

Min erfarenhet som pastor är att vissa ledare har en benägenhet att lättare se nya människor och vill hela tiden bjuda in nya. Andra har lättare att se och bry sig om de som är åsidosatta, har svårt att komma till kyrkan, är gamla, sjuka eller går igenom svårigheter av olika slag.

En församling kan inte bara satsa på att vara utåtriktad och nå nya människor, då blossar man upp snabbt som ett tomtebloss men får svårt att hålla ihop församlingen på sikt. En församling kan heller inte bara bry sig om varandra för då blir man för intern och inåtvänd.

Vi behöver lära oss att båda dessa perspektiv behövs. Församlingens ledarskap behöver överblicka båda perspektiv och se till att både evangelister och diakoner får det utrymme de behöver för att kunna fungera i sin tjänst för Gud.

Jag som personligen inte är så bra på det diakonala är väldigt väldigt glad över de församlingsmedlemmar som har den gåvan och som lägger ner så mycket tid och energi på att visa omsorg om andra människor. Jag lär mig mycket av er!

Jag vet att jag som pastor har misslyckats mycket på det här området och hade velat göra mycket mycket mer. Men jag lär mig mer och mer dag för dag. För dig som önskar bli bättre på att visa omsorg så kan jag ge några tips som jag lärt mig genom åren genom att titta på alla de duktiga diakoner som jag har haft äran att få lära känna och gå bredvid.

– Hör av dig till den som mår dåligt och fråga hur det är och om du kan hjälpa till med något. En medmänniska är ofta inte mer än ett telefonsamtal bort.

– Visa att du bryr dig om och inte har glömt bort den som fyller år eller är med om något speciellt. Överraska någon med en blomma eller gåva vid speciella tillfällen.

– Skapa mötesplatser för åsidosatta människor så gemenskap uppstår.

– Be för människor, både i din personliga bön men också genom handpåläggning och förbön. Guds kraft är större än vi tror och kan på djupet förändra och hela en människa.

– Bry dig om de som inga andra bryr sig om.

– Kom ihåg namn på människor du möter och lyssna på deras berättelser. Det är oerhört givande för båda.

– Var en röst för de som inte har en röst eller som samhället inte längre lyssnar på. Skapa förändring genom att föregå med gott exempel och protestera mot orättvisor.

– Visa god karaktär, var lojal och räkna inte med att få någonting tillbaka när du visar omsorg, utan låt andras glädje få bli din lön. Tro mig, du kommer inte att ångra dig.

– Du kan inte alltid lösa allas problem och livskriser, men du kan vara en medvandrare genom livets stormar och finnas vid en persons sida när man går igenom svårigheter.

– Hjälp utsatta människor utan att göra en stor sak av det. Allting behöver inte berättas på scenen.

– Se till att inte bara påpeka brister utan se dig själv som en del av lösningen. Kanske beror bristen på att du inte har kommit i tjänst och börjat tjäna i den uppgift som Gud har lagt på ditt hjärta.

“Se inte till ert eget bästa utan också till andras.” (Fil 2:4)

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.