Vinsäckarna

Christian MölkBlogg, Profetiska ord Leave a Comment

Idag har jag varit i Stockholm på en första träff med Pingströrelsens nya nationella integrationsråd. Eftersom det kommit så många flyktingar till Sverige och många av dessa har blivit medlemmar i våra församlingar, så ser vi i Pingst ett behov av att jobba med dessa frågor.

Förhoppningsvis kommer varje språkgrupp få en kontaktförsamling som ska gå före, ta initiativ och hjälpa övriga församlingar med nätverk, lärdomar, tips, råd, resurser och kontakter, etc. Jag tror detta kommer att bli riktigt bra för Sveriges pingstförsamlingar!

Men igår, när jag läste Bibeln och reflekterade, så drabbades jag av texten om vinsäckar. I Markus 2:22 säger Jesus: “Ingen häller nytt vin i gamla skinnsäckar. Om man gjorde så, skulle vinet spränga säckarna och både vinet och säckarna förstöras. Nej, nytt vin häller man i nya säckar.”

Den här texten handlar ursprungligen om att det nya som Jesus kommer med inte ryms inom den gammaltestamentliga judiska tempelreligiositeten, utan kommer vara på ett nytt sätt och inkludera alla folk.

Men den här texten drabbade mig på ett profetiskt sätt och jag upplevde att vi inom Pingst behöver allvarligt ställa oss frågan; kommer flyktingväckelsen att rymmas inom Pingströrelsen? Vågar vi omvandla våra församlingar så att de nya svenskarna får plats hos oss? Eller kommer flyktingväckelsen att växa sig stor i egna församlingar utanför den traditionella Pingströrelsen? Är vi beredda att ändra vårt sätt att vara? Är vi beredda att släppa in unga människor med ett nytt tänkesätt? Vågar vi ge människor med annan kulturell bakgrund ansvar i våra församlingar? Vågar vi förändra och anpassa oss så att denna flyktingväckelse kan frodas inom Pingströrelsen eller kommer den att växa sig stor utanför?

När Gud gör någonting nytt utmanas det gamla. Detta har hänt många gånger förut egentligen. När reformationen växte fram rymdes den inte inom Katolska kyrkan. När frikyrkligheten växte fram rymdes den inte inom Svenska kyrkan. När Pingströrelsen växte fram rymdes den inte inom Baptismen. Osv.

Jag tror att vi måste ta oss en allvarlig funderare och eventuellt omvandla våra församlingar med dess traditionella svenska föreningstänk. Men jag vet inte exakt på vilket sätt vi ska göra detta. Jag har mina idéer, är öppen för förslag och är beredd att testa mig fram.

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.