Covidbevis i kyrkan?

Christian Mölk Blogg Leave a Comment

Vår församling samlar mer än 100 deltagare på våra söndagsgudstjänster. Det innebär att vi måste ta ställning till att avkräva gudstjänstbesökare vaccinationsbevis eller inte.

Nog för att väktare var mitt förra yrke, men själv känner jag mig främmande inför att kräva leg när folk går in i kyrkan. Det är något som känns väldigt fel med det. Jag kan inte förlika mig med tanken på att jag skulle agera statens förlängda arm gentemot mina egna församlingsmedlemmar.

Dessutom, och detta är värst av allt, om jag förstått det rätt skulle krav på vaccinationsbevis göra det omöjligt för en relativt stor andel av vår församling att fira gudstjänst. Man måste nämligen ha svenskt personnummer för att kunna få ett vaccinationsbevis, något som asylsökande och flyktingar inte har.

Jag är för övrigt inte själv vaccinerad. Efter min canceroperation avrådde läkarna mig från att vaccineras. De ville jag skulle vänta tills jag mådde bra igen. Det är därmed först nu som det har blivit aktuellt för mig att ta vaccin, och jag bokade faktiskt av en slump en vaccinationstid dagen innan nyheten kom om krav på vaccinpass. Församlingen får alltså fira gudstjänst utan sin pastor ända till februari om vi skulle välja den linjen.

Så nej, vår församling kommer inte att kräva vaccinationsbevis. Däremot kommer vi att följa de restriktioner som gäller för allmänna sammankomster med fler än 100 deltagare.

Share this Post

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.