Trött på den här coronapandemin

Christian Mölk Blogg Leave a Comment

Hörni vänner, nu är jag verkligen trött på den här coronapandemin. Jag saknar församlingen!

Att ställa klockan en söndag morgon när vettiga människor tar sovmorgon. Sitta med Guds ord och förbereda det sista inför predikan.

Att till barnens jubel berätta för dem att det är ”gudstjänstdagen”. Men sen kivas med dem om vilka skor de ska ha på sig när vi ska iväg. Får man ha keps i kyrkan? Ta på sig den blå finkavajen.

Vara först i kyrkan. Tända lamporna. Hälsa på tekniker och musiker när de kommer för att göra allt i ordning.

Samlas i bön tillsammans med gudstjänstmedverkande. Lägga allt i Guds händer. Be att den helige Ande talar genom oss och hjälper oss att leda människor till ett möte med Jesus.

Stå vid entrédörren och välkomna folk till kyrkan. Imponeras av hur socialt duktig Hans och Janne är när de hälsar på folk. Inse att jag är socialt inkompent. Tacka Gud för att Margareta kommer fram och påminner mig om något viktigt jag måste göra. Mohammed vill prata med mig, ja det går bra, vi tar det efter gudstjänsten. Undrar vart Helena är? Hon måste jag fråga en sak om jag ser henne. Hmm, nu hinner jag inte, nu börjar ju gudstjänsten. Bäst jag går och sätter mig, jag är ju trots allt föreståndare och nu har gudstjänsten redan börjat. Pinsamt.

Stå upp och sjunga lovsång. Jaga Amelie. Justja, jag måste ha ett headset, det glömde jag fixa med förut. Stressa iväg till ljudteknikerna.

Sjung lovsång med sträckta händer! Underbart! Få panik, tänk om headsetet är på och alla hör mig sjunga falskt i högtalarna?? Nej, det var både avstängt och mutat. Puh!

Solosång, okej dags att läsa igenom predikan en sista gång så jag slipper titta i anteckningarna när jag väl står på scenen.

Gå upp. Inled med någon rolig historia om Konrad. Vandra fram och tillbaka. Nu ska vi läsa Bibeln! Klicka fram PowerPointen. Har ni tänkt på den här detaljen i den här bibelversen? Nehe, bara jag som tänkt på det? Jag fastnar alltid för detaljer, undrar om jag har någon diagnos.

Ställ någon retorisk fråga om predikan. Roger och Paula svarar bra som alltid. Härligt att se så många lyssna uppmärksammat och sitta och fundera.

Tala från hjärtat, låt den helige Ande leda. Guds Ord och Guds Ande i samverkan. Se människorna, det berör. Fast någon gäspar, jag låtsas som ingenting. Det är ju ändå söndag förmiddag, jag förstår.

Bjud in till förbön. Guds Ande vill beröra dig utifrån Guds Ord! Ge respons på det Gud gör i ditt hjärta genom att lovprisa honom! Behöver du förbön ber vi gärna för dig!

Gå ner från scenen. Se hur människor kommer fram för förbön. Människor vill möta Gud. En del faller, en del gråter. Gud berör.

Nu är gudstjänsten slut, tack för idag och vi ses vid kaffeborden. Spring före i kön. Ta en kopp kaffe snabbt innan nån stoppar dig och vill prata. Yes, jag hann! Nu kan jag prata i lugn och ro.

En etiopisk kvinna undrar en sak. Hon vill hjälpa till mer i kyrkan. Du ska få prata med Anette! Vänta en sekund så springer jag och letar efter henne.

Blir stoppad av Reza. Det är en kille här som är ny. Tjena! Vem är du? Jo, tack det är bra. Vart kommer du ifrån? Iran? Jaha, du är kurd. Välkommen till vår församling! Jag ska introducera dig för gänget. Här har du en bibel.

Vad var det nu igen jag skulle göra? Hej Anders, har du tid en sekund? Vi måste ta ett viktigt beslut och titta på en siffra. Du förresten vi tar det sen, det var något jag skulle göra. Hej Ulla! Hur gick det med Klubben? Härligt! Snart får Konrad börja 🙂

Tjena Celebre! Alltid snyggast klädd! Hur är det med familjen? Jo tack bra med min också. Lycka till med predikan nästa söndag!

Kaffet är slut, jag måste fylla på. Gå tillbaka in i matsalen. Hej igen Margareta! Ska vi bestämma en tid när vi åker på tisdag? Passar 13:30? Då hinner jag hämta barnen på dagis och skola sen efteråt. Perfekt! Hur mår du förresten? Jaså har Gud helat dig från det där sen sist? Gud är god!

Hmm, mitt högra öga ser en väldigt god bakelse som skulle passa perfekt till den här kaffekoppen. Men jag har ju bestämt mig för att undvika sötsaker. Fast det är ju faktiskt söndag och jag har predikat. Jag förtjänar en sån där gräddbakelse. Smaskigt.

Tack för predikan! Tack Ulla, ja Bibeln är en fantastisk bok, det är svårt att predika dåligt när man utgår från Guds ord. Hej Eva! Hur är läget? Ja, Amelie är så fin hon. Och Konrad har så roligt när han springer omkring i kyrkan. Undrar vart de är förresten? Dem har jag inte sett på ett tag nu. Hoppas inte Amelie går för nära den där trappan. Men Annica har nog koll. Du Anette, det var en kvinna som behövde prata med dig, jag ska visa.

Ser Mohammed. Jag behöver en tolk förresten. Jag samlar ihop några persisk-talande och pratar med gänget en och en. Det är tuffa tider nu. Vi måste hjälpa varandra. Om jag kan få kopiera dina papper så kan jag titta på det i veckan och se om jag kan hjälpa dig. Det är nog inte omöjligt detta, annars vet jag någon jag kan kolla med. Ja, vi har en hemgrupp du kan få vara med i. Det är några andra persisk-talande där som du kan följa med. Prata med Reza så kontaktar han mig sen.

Nu har snart alla gått hem. Äntligen kan jag sätta mig ner och andas ut en liten stund. Carin är kvar till sist, vi pratar om några svåra asylärenden. Och där sitter ju Per. Måste fråga om det där grekiska ordet jag funderade på. Fast nehe, det hinns inte. Annica har redan klätt på barnen för nu ska vi hem! Vad blir det för mat?

Ett år sen nu vi fick samlas på det här sättet i kyrkan. Saknar verkligen församlingen.“

Jag blev glad när man sade till mig: ”Vi skall gå till HERRENS hus.”” (Psaltaren 122:1)

Share this Post

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.