Våld löser ingenting

Christian Mölk Blogg Leave a Comment

Jag minns hur högt och oklippt det gulgröna gräset var när jag smög med min skarpladdade ak5:a och letade efter Hells Angels. Vi i insatsstyrkan hade fått ett larm från ett av regementets ammunitionsförråd och befälet berättade att kriminella mc-gäng brukade göra inbrott på såna ställen. Vi hittade ingen fi. Kanske var det en gnagare som utlöst larmet, vem vet. Det blev i alla fall inget pang-pang.

En tid senare var jag hemma på permission och satt i soffan och kollade på TV. Jag minns hur fint väder New York hade. Helt klarblå himmel och vacker utsikt från helikoptrarna som cirkulerade runt World Trade Center och filmade eftermälet av terrorattacken den 11 september 2001.

”Nu blir det mer jobb!” tänkte jag. Och mycket riktigt. Säkerheten höjdes och vi var tvungna att vara noggrannare vid inpasseringen. Men om det förut var Hells Angels, så byttes först misstänksamheten mot allt och alla, sen mot utlänningar.

Terror, misstänksamhet, rasism, vapen, pang-pang.

Idag är jag pacifist. Jag kontaktade försvarsmakten en snöig dag i Timrå och meddelade att jag inte längre stod till förfogande av religiösa skäl. Jag var ändå för gammal tyckte de. Jaha.

Våld löser ingenting. Det blir bara din fiendes orsak till nästa attack. Genom att slå tillbaka blir du din egen fiende. En världslig människa kan inte förstå detta. Den onda våldsspiralen bara fortsätter och fortsätter.

”Tänk om du i dag hade förstått, också du, vad som ger dig verklig frid. Men nu är det dolt för dina ögon.” grät Jesus över Jerusalem när han närmade sig staden som bokstavligt talat har ordet ”fred” i sitt namn.

Det finns en plats som blev historiens vändpunkt. Som har kapacitet att bryta den onda våldsspiralen. Platsen innebär mycket lidande och offrande. Platsen heter Golgata och är idag en muslimsk gravplats. Där vände Jesus andra kinden till, slog inte tillbaka, och avväpnade därmed Satan hans makt. Genom att erbjuda alla människor förlåtelse finns en chans till försoning. Att bli bröder och systrar istället för fiender. Att bli medmänniskor. Det är Jesu svar på våldet och den väg vi kristna måste gå.

Share this Post

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.