Sprid ljus i corona-mörkret

Christian Mölk Blogg 3 Comments

Jag tycker det är tråkigt att läsa om kristna som struntar i Corona, och som en följd av det sprider sjukdom och död omkring sig.

Nej, låt oss istället vara förebilder, ta ansvar och vara en bidragande faktor till att vi besegrar detta virus.

Några av mina tankar:

Följ råden

Visst är det irriterande och frustrerande att råden ändras hela tiden och att vi ständigt måste ändra, tänka om och planera om. Men den irritation vi känner är ju ingenting i jämförelse med det lidande som de som blir sjuka känner.

Så följ regeringens och Folkhälsomyndighetens råd, om inte för din egen skull, så åtminstone för andras. Ta hellre det säkra före det osäkra. Folk riskerar faktiskt att dö, på riktigt. Jag har förrättat en begravning för en församlingsmedlem som dog i covid-19, jag vill inte göra det igen.

Underordna er varje myndighet för Herrens skull, det må gälla kejsaren som högste härskare eller landshövdingarna, som är utsända av honom för att straffa dem som gör det onda och hedra dem som gör det goda.

1 Petrusbrevet 2:13–14

Var inte rädd

Bibeln uppmanar oss gång på gång att inte vara rädda. Inte ens i dödsskuggans dal, eftersom Gud är med oss även där. Inte ens om vi dör överger han oss. Jag personligen är inte rädd för Corona och vill inte låta mitt liv bli definierat av rädsla för en sjukdom, utan av trygghet i Gud. Men jag har stor respekt för sjukdomen och smittspridningen.

Var inte rädda för dem som dödar kroppen men inte kan döda själen. Frukta i stället honom som kan fördärva både själ och kropp i Gehenna.

Matteus 10:28

Vänd det negativa till något positivt

Om din församling inte kan fira gudstjänst som vanligt, utnyttja tiden till att utveckla församlingens digitala närvaro. Låt oss som kristna se denna tid som den lokala församlingens språngbräda in i en digital värld.

Låt oss prova alla möjliga nya digitala idéer och så får vi se vilka som finns kvar när pandemin är över.

Vi vet att för dem som älskar Gud samverkar allt till det bästa, för dem som är kallade efter hans beslut.

Romarbrevet 8:28

Utveckla det personliga lärjungaskapet

Vi kristna borde vara fyllda av tro, hopp och glädje och sprida en Kristusdoft i en mörk pandemi-värld. Men allt detta positiva får vi ju från Herren, tex när vi firar gudstjänst och sjunger lovsång, får förbön eller berörs av Guds ord genom predikan. Så om vi inte blir uppfyllda av den helige Ande så är det lätt hänt att vi kristna istället blir negativa, kritiska och får kort stubin.

Vi behöver därför ta större personligt ansvar för lärjungaskapet genom att regelbundet läsa Bibeln och be.

Vi behöver också ha större tålamod med varandra än vanligt, och vara mer benägna att förlåta varandra om någon av oss brister.

“Var i stället goda och barmhärtiga mot varandra och förlåt varandra, så som Gud i Kristus har förlåtit er.”

Efesierbrevet 4:32

Sjung lovsång

Till sist, ett ord från min senaste predikan:

När Paulus i Apg 16:16-40 satt i ett mörkt fängelse, misshandlad och falskt anklagat, kunde han ha blivit bitter och spottat och fräst hat mot alla som behandlat honom illa. Men han gjorde inte det. Istället sjöng han lovsång och spred ljus i fängelsets mörker. Det ledde till att hans medfångar blev berörda av evangeliet. En kristen har möjlighet att känna frid, hopp och glädje trots mörka omständigheter. När folk ser vår glädje blir de nyfikna och vill veta mer.

Så låt oss inte vara de där människorna som struntar i corona och sprider sjukdom och död omkring oss. Låt oss istället sprida ljus och glädje i en mörk värld, utvecklas i vårt personliga lärjungaskap och utveckla nya sätt att sprida evangeliet på nya områden.

Vid midnatt var Paulus och Silas i bön och sjöng lovsånger till Gud, och de andra fångarna lyssnade på dem.

Apostlagärningarna 16:25

Share this Post

Comments 3

  1. TACK för denna skrivning, som innehåller både uppmuntran och allvar OCH påminnelser om, vad det står i Guds ord.

  2. Den svenska staten håller sig med slavar. Att acceptera den svenska staten är att acceptera slavarbete och oförenligt med kristen tro.

    Delta inte i ondska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.