Ska jag ta hand om min broder?

Christian Mölk Blogg Leave a Comment

– ”Ska jag ta hand om min broder?” svarade Kain.

Han hade precis mördat sin lillebror på grund av avundsjuka och nu frågade Gud Kain vart Abel var någonstans. Gud visste naturligtvis vart Abel var, han var inte i behov av en vägbeskrivning. Nej, Gud gav Kain en chans att ångra sig och få förlåtelse för sin synd.

Kains svar avslöjar en världslig människas egoism och ointresse för sina medmänniskor. Ordagrant står det i 1 Moseboken 4:9: ”Är jag min broders ”shamar?”. Shamar är ett fantastiskt hebreiskt ord som kan översättas till ”ta hand om”, ”hålla”, ”observera”, ”noggrann”, ”bevara”, ”vakta”, ”väktare”.

Ordet ”shamar” används bland annat när Gud uppmanar mannen att ”bevara” Edens lustgård. Eller när Gud befaller Abraham att ”hålla” förbundet, ”hålla” sig till Herrens väg och när Gud lovar att ”bevara” Abraham vart än han går. Jakob ger ett löfte att om Gud är Jakobs ”shamar”, då ska Herren vara Jakobs Gud. Och så vidare, och så vidare.

Åter till Kains svar.

Ja, underförstått så ska Kain vara sin broders ”shamar”. Gud vill att vi människor ”tar hand om” varandra. Att vi bevarar varandra, bryr oss om, vaktar mot farligheter och beskyddar varandra. Gud förväntar sig det av oss.

Just nu finns det 79,5 miljoner flyktingar världen över. 79 500 000 individer som mot sin vilja har tvingats på flykt från sitt hem. Här hemma i Sverige diskuterar politikerna huruvida Sverige ska ta emot 163 000, 20 000, 5000 eller 0 flyktingar.

-”Vi kan inte ta emot fler.”

-”Vi måste minska antalet asylsökande.”

-”Fler måste återvända.”

– ”Ska jag ta hand om min broder?”

Share this Post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.