Varför och hur ska man blogga?

Christian Mölk Blogg, Personligt Leave a Comment

BloggaFör att svara på den frågan på enklaste möjliga vis: ”För att man vill dela med sig”. Att dela, länka, kopiera, sprida, osv, är nyckelord för att förstå både bloggandet och dagens yngre generation. Märkligt nog sammanfaller dessa nyckelord dessutom väldigt väl med Jesu missionsbefallning, ett sammanträffande som varje modern evangelist borde ta sig en funderare över.

Själv skriver jag för att jag vill dela med mig av min tro på Jesus och mina tankar kring Bibeln. Jag har ingen stor och välbesökt blogg om man jämför med många andra, men jag har ändå under 2013 haft 33.000 visningar av 2700 olika personer från 91 olika länder. Jag är inte på jakt efter så många läsare som möjligt utan trivs bäst när jag får skriva sådant som jag själv finner intressant.

För dig som går i tankarna på att starta en blogg så tänkte jag här ge några tips som jag lärt mig genom åren:

1) Välj en nisch

Den som läser din blogg gör det förmodligen på grund av att personen ifråga är intresserad av ett visst ämne. Skulle du skriva om precis allt skulle du inte ha tid att göra något annat, så välj en nisch och håll dig till den. Själv har jag valt, ganska naturligt eftersom jag är kristen och jobbar som pastor, att blogga om ”kyrkligt”. Jag skulle säkert fått mer läsare om jag valt någon annan nisch, men eftersom Jesus, församlingen, Bibeln, Pingströrelsen, osv, är mitt stora intresse så vill jag gärna dela med mig av mina tankar i dessa ämnen.

2) Blogginlägg är ofärdiga artiklar

En av de viktigaste grundpelarna för en blogg är dess ”ofärdighet”. Ett blogginlägg ska inte ses som en färdig åsikt utan som en ofärdig tanke där kommentatorer eller andra bloggare kan påverka, kritisera eller komplettera. Det bör också tilläggas att det som uttrycks på en blogg bör man som bloggare kunna backa ifrån eller justera. Detta är superviktigt eftersom en blogg bygger på det goda samtalet mellan bloggaren och kommentatorerna, vilket osökt leder mig till nästa punkt.

3) En blogg utan kommentarsmöjlighet är inte en blogg

En blogg lever i symbios med sina kommentatorer. Du som äger bloggen får inte leva ovanför kommentarerna utan bör istället vara aktiv och svara alla som undrar något. För en inte helt oansenlig mängd läsare så är nämligen själva samtalet i kommentarsfältet egentligen mer intressant och relevant än texten i sig självt. Att stänga av eller ignorera bloggkommentarer motverkar bloggens syfte; att tillsammans skapa en text. Kommentatorerna bör nämligen ha stora möjligheter att vara med och komplettera det som bloggaren har skrivit och på så sätt berika läsupplevelsen och informationsrikedomen. En duktig kommentator har till och med möjlighet att påverka bloggaren själv, men kanske framförallt övriga läsare.

Känner du att du inte har tid att svara på kommentarer bör du heller inte ha en blogg utan snarare stänga av kommentarsfunktionen och mer se din blogg som en hemsida eller en tidning.

4) En blogg är gräsrötternas röst

Den som inte är tillräckligt duktig på att skriva så att man exempelvis får möjlighet att vara journalist eller skribent på någon fin tidning, har ändå möjlighet att dela med sig av sina tankar på en blogg. Läsarna vet om detta och har därför ofta en god portion överseende med skrivtekniken så länge som bloggens innehåll är intressant och läsvärt. En läsare som är nyfiken och intresserad av den nisch som du skriver inom vill oftast ha ett ”gräsrots-perspektiv” på innehållet eftersom man då har lättare att känna igen sig. Skriver du läsvärda och respektabla blogginlägg kan du till och med till slut bli en större och viktigare informationskälla än tidningar.

5) Information sprids oerhört fort

Försök vara så tydlig som möjligt med vad för sorts text du skriver. Om det är dina egna personliga tankar, skriv det. Om det är spekulation, skriv det. Om det är fakta, skriv det. Om det är citat, skriv vem du citerar. Osv. Länka till den information du hänvisar till, antingen direkt i texten eller längst ner i en lista. De som söker information i ett visst ämne vill gärna ha hänvisningar och länkar till mer material, dessutom ökar det trovärdigheten i din egen text. Om du är osäker på den information du använder dig av, var tydlig med att det är spekulation det handlar om. Nätet flödar över av spekulationer och ryktesspridning så ytterligare en sådan sida kan vi alla gott vara utan.

6) Kritisera inte andra människor offentligt i onödan

Tyvärr är det så att ett säkert kort för att få många läsare är att skriva negativt om personer och ”avslöja”. Folk älskar skvaller, men mitt råd till dig är: sjunk inte så lågt. Jag är fullständigt övertygad om att jag lätt skulle kunna tiodubbla antalet läsare på min blogg om jag började skriva negativt om andra pastorer eller ”avslöja sanningar” om kända kristna i Sverige, men jag har valt att inte gå den vägen.

Vill du argumentera emot någon, se till så att du alltid håller dig till sak och inte till person, skriv bara sådant som du vågar säga till personen ifråga öga mot öga och var noga med att presentera din motståndares åsikter så rättvist som möjligt. Om du skriver anonymt, var då extra försiktig med att offentligt kritisera någon med namn och bild. Behandla andra så som du själv vill bli behandlad.

7) Länka och kommentera!

I det lilla perspektivet bygger en blogg på dess samtal i kommentarsfältet, men i det stora perspektivet även på samtalet bloggar emellan. Kommentera gärna på andras bloggar, men om det blir för långa och invecklade kommentarer kan du med fördel skriva ett eget blogginlägg och länka till den blogg du vill bemöta.

8) Dela med dig av ditt personliv, inte ditt privatliv

Förmodligen har din blogg någon form av nisch och de flesta av dina blogginlägg bör skrivas utifrån det. Men då och då vore det roligt om du kunde låta dina läsare få inblick i din vardag. Det gör dig mer intressant och mänsklig. Men akta dig för att bli för privat.

9) Bygg inte halmgubbar

Ett klassiskt misstag nästan alla kommentatorer begår vid något tillfälle, vissa mer än andra, är att bygga ”halmgubbar”, dvs. att felaktigt påstå att någon har en viss åsikt för att sen argumentera emot den påstådda åsikten. Den som då blivit anklagad får lägga all sin energi på att försöka förklara att man inte alls har den åsikten, istället för att argumentera för den egentliga åsikten.

10) Använd en god ton

När man samtalar eller debatterar med någon irl så kan man se ansiktsuttryck, höra ordens betoning, osv, men via text på en skärm är det lätt hänt att man ibland missförstår varandra. Därför är det extra viktigt att om du vill reagera på något som någon har skrivit, att du alltid försäkrar dig om att du har förstått rätt genom att exempelvis be om en förklaring. Då undviker du de flesta gnabben. Men det i särklass bästa sättet för att undvika missförstånd och bråk är att alltid använda en god ton. Använd gärna smajlgubbar så ofta som möjligt och försök vara vänlig när du skriver, det tjänar du på i längden. Behandla andra så som du själv vill bli behandlad :)

11) Ditt tips?

Har du något bra tips på hur eller varför man bloggar eller kommenterar? Dela gärna med dig genom att kommentera!

Share this Post

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.