Kyrkan tillhör Jesus

Christian MölkBlogg, Den svenska kyrkan Leave a Comment

Nu när det gått någon dag sedan Ulf Ekman släppte nyheten att han kommer att lämna Livets Ord och gå in i den Katolska kyrkan. Det är flera saker jag tänkt på som jag tycker är märkliga och uppseendeväckande:

  • Ekman säger också: “Men Jesus har inte 20 000 fruar, han har inte heller ett samboförhållande med en, utan det finns ett konkret inre och yttre förhållande med en brud.” Betyder detta att Ulf menar att alla andra församlingar är otrogna på något sätt, inklusive den församling han själv grundat, Livets Ord? 
  • Katoliker får inte fira nattvard med icke-katoliker (rätta mig om jag har fel), och då kommer ju inte Ulf Ekman få fira nattvard ens med de människor som tillhör den församling han själv har grundat. Ulf Ekman gör detta delvis pga en enhetssträvan, men han kan inte längre dela något utav det mest centrala ens med sin egen församling, något som känns väldigt märkligt om det är enhet man är ute efter.
  • Ulf Ekman grundade Livets Ord efter ett tilltal från Herren, och lämnar nu efter ett tilltal från Herren. Hur kan båda dessa “tilltal” vara från Herren? Hörde Ekman fel på 80-talet eller hör han fel idag? Eller hörde han fel båda gångerna?
  • Givetvis är det viktigt för en ledare att följa sin övertygelse, men på något sätt så kommer ju Ulf Ekman alltid att vara någon form av pastor och herde för Livets Ord och Trosrörelsen. Är det inte ansvarslöst att som herde lämna sin egen församling och sin egen rörelse på detta sätt?
  • Även om han inte säger det öppet, så är det samlade intrycket att Ulf Ekman egentligen är oerhört kritisk till frikyrkan, Livets Ord och övriga icke-katoliker, och att han vill att fler ska följa i hans fotspår.
  • Tydligen började Ulf Ekman denna konverteringsprocess redan för över ett år sedan. Hur kommer det sig att han inte har varit öppen med det, åtminstone med sin egen församling? Vad finns det för skäl till att hålla en sådan här stor förändring hemlig?

Min enkla respons till Ulf Ekmans helomvändning är att han har gått fel och nu dessutom leder sina får in på fel väg. Min enkla teologi är nämligen att man blir frälst genom att tro på Jesus och är man frälst så tillhör man Kristi kropp, Kyrkan. Punkt slut. Man behöver inte bli en del av det romersk-katolska religiösa systemet för att bli frälst. Vi som inte tillhör Katolska kyrkan är inte en av Jesus 20 000 fruar, utan vi är en fullvärdig del i Kristi brud.

Det känns också bra att, åtminstone delar av Pingströrelsen, är så tydlig med att Rom inte är en destination vi kan tänka oss. Exempelvis säger Pingst FFS föreståndare, Pelle Hörnmark, uttrycker förvåning och säger: “Men själv har jag i mitt möte med Katolska kyrkan förstärkts i min kärlek till den tradition där jag finns.” Dessutom, samtidigt som Ulf Ekman deklarerar att han ska bli katolik, så presenterar pingstförsamlingen United sin nya välskrivna “bekännelse“, eller vad man ska kalla det, som känns mycket mer vettig än Ulf Ekmans nya teologi.

Om du tillhör Trosrörelsen och känner dig förvirrad över denna märkliga konversion, bli då inte orolig. Kyrkan tillhör Jesus, inte påven, och så länge som du också tillhör Jesus så behöver du aldrig vara orolig.

Läs mer:
Dagen – Ulf Ekman: Därför blir jag katolik
Dagen – Kyrkoledare: Avhoppet skapar frågetecken
Dagen – Ulf Ekman har ett ansvar mot de som följt honom
Dagen – Dagenläsarnas reaktioner på Ulf Ekmans beslut
Dagen – Läs Ulf Ekmans brev till medlemmarna
Dagen – Stefan Gustavsson: Ulf Ekmans väg är inte min väg
Världen idag – Stefan Gustavsson: Inbyggd kritik mot rörelsen
Aletheia – Frågor inför Livets Ords krismöte ikväll
United Global – Vår tro
Johannes Amritzer – Öppet brev till Ulf och Birgitta Ekman
Expressen – Herregud, en sån helomvändning

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.