Regnbågens betydelse

Christian MölkBibelfrågor, Frågor & svar, Vanliga frågor 1 Comment

Regnbågens ursprungliga betydelse är ett tecken på Guds löfte om att inte igen utplåna allt liv på jorden pga människans ondska. Vi kan läsa bakgrunden till detta i 1 Moseboken kapitel 6-9 i Bibeln. Där står att på grund av “att människornas ondska var stor på jorden”ångrade Herren att han hade gjort människorna på jorden, och han var bedrövad i sitt hjärta”. Gud beslutar därför att “utrota från jordens yta, ja, både människor och fyrfotadjur, kräldjur och himlens fåglar”

Men eftersom Noa hade funnit nåd inför Herrens ögon” så väljer Gud att med Noa “upprätta ett förbund”. Noa ska bygga en båt och föra in ett par av alla levande varelser så att de ska överleva tillsammans med Noa när Gud utplånar alla levande varelser genom att låta det regna på jorden i 40 dagar och 40 nätter. De enda som överlevde denna “syndaflod” var Noa, hans familj och alla djuren på Noas ark. 

När tiden var inne sjönk vattnet undan och Noa kunde gå ut ur arken och offrade till Herren. När Gud tog emot offret sade han till sig själv: ”Härefter skall jag inte mer förbanna jorden för människans skull, eftersom hennes hjärtas tankar är onda ända från ungdomen. Jag skall aldrig mer döda allt levande så som jag nu har gjort. Så länge jorden består, skall sådd och skörd, köld och värme, sommar och vinter, dag och natt aldrig upphöra. (1 Mos 8:21–22)

Sen slöt Gud förbund med Noa och lovade att en liknande syndaflod aldrig mer kommer att utrota allt liv på jorden. Som ett bevis på detta löfte satte Gud regnbågen på himlen:

11Jag skall upprätta mitt förbund med er: Aldrig mer skall allt liv utrotas genom flodens vatten. Aldrig mer skall en flod komma och fördärva jorden.” 12Och Gud sade: ”Detta är tecknet på det förbund som jag för all framtid sluter med er och med alla levande varelser hos er: 13Min regnbåge sätter jag i skyn, och den skall vara tecknet på förbundet mellan mig och jorden. 14När jag låter moln stiga upp över jorden och regnbågen syns i skyn 15skall jag tänka på mitt förbund, det som har slutits mellan mig och er och alla levande varelser, allt liv, och vattnet skall inte mer bli en flod som utplånar allt liv. 16När regnbågen syns i skyn och jag ser på den, skall jag tänka på det eviga förbundet mellan Gud och alla levande varelser, allt liv på jorden.” 17Och Gud sade till Noa: ”Detta är tecknet på det förbund som jag har upprättat mellan mig och allt liv på jorden.”” (1Mos 9:11–17)

Det är också intressant att tillägga att när aposteln Johannes får blicka in i himlen och se Gud på sin tron är det just en regnbåge runt tronen:

2Genast kom jag i Anden, och se, en tron stod i himlen och någon satt på tronen. 3Och han som satt på den såg ut som en sten av jaspis och karneol, och en regnbåge som en smaragd omgav tronen.” (Upp 4:2–3)

Dela

Comments 1

  1. Hej!

    Regnbågens betydelse mycket bra skrivit tänk att allt står i Bibeln som är Guds Ord!

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.