130 kristna afghaner på Lappis

Christian Mölk Blogg Leave a Comment

Nu åker jag hem från Lappis! Det har varit några fantastiska dagar med 130 nyfrälsta afghaner/iranier.

Bakgrunden till denna satsning är att på pastors-konferensen Älska Norrland 2016 fick jag i uppdrag att komma med förslag på hur integrationen kan förbättras på Lappis 2017. Vi samlades ett gäng integrationsintresserade och jag fick ansvaret att organisera en satsning för afghaner. Jag åkte därför tillsammans med några församlingsmedlemmar ner till Grekland där vi har kontakter med en afghansk församling i Aten. Vi bestämde oss för att bjuda in en av ledarna i församlingen, Masoud. Från början var tanken att det skulle bli en liten test-konferens inför året därefter. Vi tänkte cirka 50 pers, men responsen och längtan efter Bibelundervisning var så stor att det höll på att bli det fyrdubbla antalet.

Eftersom det numera finns hundratals nyfrälsta afghaner i Norrland behöver de få höra undervisning på sitt eget språk av en afghansk mogen kristen ledare. De behöver få en förebild som har gått före. De behöver också få träffa varandra och se att de inte är ensamma kristna i Sverige.

En afghan sa till mig: “Tack Christian för att du gör det här för oss! Det betyder så mycket att få träffa en afghansk pastor. Tack så mycket för att ni har bjudit in honom och gjort den här konferensen.”

Afghanerna har växt flera nivåer i sin tro tack vare Masouds undervisning, mötet med svenska pingstvänner och mötet med varandra. (Även om två av afghanerna gick (!) från Husbondliden till Lycksele för att hitta en buss hem igen, när de såg myggen, regnet och tälten ;)

Men inte bara afghanerna har glatt sig över denna satsning, utan även vi svenskar! Integration handlar inte bara om att afghanerna ska bli som oss svenskar, utan om att vi svenskar och afghaner möts i ett utbyte. I mötet skapas glädje, värme, kärlek och nya erfarenheter.

En intressant reflektion jag gör är att samtidigt som snacket går att andra festivaler får lägga ner eller anställa extra säkerhetspersonal pga. våldtäkter och tafs från “invandrare”, så råder det jättegod stämning mellan svenskar och afghaner på den kristna festivalen Lappis! 130 afghaner/iranier utan minsta lilla tillstymmelse till incident! Ingen behöver vara rädd. Svenskar och afghaner dricker té och skrattar tillsammans. Afghanerna lär sig om Jesus. Svenskarna engagerar sig, bjuder på mat, fixar fram sovsäckar, etc, etc. Här på Lappis är vi varken “jude eller grek”, som det står i Galaterbrevet 3:28, eller “svensk eller afghan” som vi säger i Timrå Pingst, utan “vi är ett i Kristus”. Tron på Jesus gör skillnad!

Läs vad tidningarna skriver om vår satsning:

Share this Post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.