Hur gör man en hemsida i WordPress?

Christian MölkBlogg, Media Leave a Comment

Timrå PingstJag har under flera års tid byggt hemsidor åt mig själv, kyrkor och företag. Här kommer några enkla tips för dig som funderar på att göra en hemsida:

Domän

Det första du behöver göra är att skaffa dig en domän och ett domännamn hos ett webbhotell. Med ett domännamn får du en egen adress (t.ex. www.timrapingst.se). På webbhotellet kan du sen ladda upp din hemsida så att den syns när man går till ditt domännamn, dvs. din hemsideadress. Jag rekommenderar One.com (billigt och bra!), Binero,  Surftown eller FS Data.

WordPress

När du väl har en domän på ett webbhotell du är nöjd med behöver du skapa en hemsida. Själv jobbar jag alltid med WordPress eftersom det är gratis, enkelt och väldigt bra! Gå till WordPress.org, ladda hem WordPress, ladda upp det på din domän via en FTP och installera. Behöver du hjälp att installera har WordPress en enkel guide här: Installing WordPress.

Tema

När du väl har fått igång WordPress på din domän är nästa steg att designa hemsidan och göra den snygg! Själv brukar jag oftast köpa mig ett färdigdesignat tema på Themeforest. Det är relativt billigt och du slipper lägga tid och energi på att skriva kod och skapa en snygg design. Det ända du behöver göra är att finjustera och anpassa efter dina önskemål. Är du inte intresserad av att köpa ett tema kan du alltid använda dig av ett gratis-tema.

Blogg

En WordPress-hemsida har både “Sidor” och “Inlägg”. Sidor är mer statiska och lämpar sig bäst för beskrivningar av dig, din kyrka, ditt företag, osv. Ett tips är att lägga dessa sidor i en meny längst upp. Inlägg är mer dynamiska och lämpar sig bäst som blogginlägg eller nyheter.

Kyrka

Om du har tänkt bygga din hemsida till din kyrka finns det några saker man kan behöva tänka på. Dels riktar sig församlingens hemsida till medlemmarna, och då behöver det framförallt finnas en bra kalender och god överblick över nyheter. Jag rekommenderar att du använder Google Calendar som kalender och blogginlägg som nyheter.

Men eftersom församlingens hemsida också riktar sig till nyfikna sökare rekommenderar jag att du har några bilder som visar hur kyrkan ser ut på utsidan och insidan, att du har en bra beskrivning om församlingen, dess historia och dess verksamhet. Glöm inte att också skapa en bra kontaktsida så att folk kan höra av sig på ett enkelt sätt, samt en bra mediasida så att man kan lyssna på din församlings predikningar osv.

Om du behöver mer inspiration, tips och idéer, bläddra gärna runt här på min personliga hemsida eller gå in på min församlings hemsida.

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.