Pingstförsamlingar som växer

Christian MölkBlogg, Pingst Leave a Comment

statsEftersom jag är väldigt intresserad av statistik kunde jag inte låta bli att undersöka vilka pingstförsamlingar där det har skett en stor procentuell ökning de senaste åren. Enligt mig är detta egentligen mer intressant än att bara räkna antal döpta, eftersom det ger en fingervisning om vilka pingstförsamlingar som växer mer än normalt.

Om en liten församling döper 20 personer per år så är ju det nästan att betrakta som en väckelse, medan om en stor församling döper 20 personer per år så är ju det mer normalt. Därför ville jag undersöka den procentuella ökningen för att hitta de församlingar där det sker stora förändringar relativt sett.

Men innan jag presenterar statistiken vill jag poängtera att detta givetvis inte är det enda som avgör om det går “bra” för en församling eller inte. Även om en församling växer procentuellt mycket i medlemsantal så behöver inte det betyda att församlingen växer på djupet. Men eftersom jag inte har någon statistik på tillväxt på djupet, så får vi nöja oss med att tills vidare undersöka medlemstillväxten.

Hursomhelst, dessa är de pingstförsamlingar från sammanlagt 87 städer och större samhällen som procentuellt sett har ökat mest mellan 31 dec 2012 och 31 dec 2015:

Församling Församlingens procentuella ökning Kommunens procentuella ökning
Hillsong Stockholm 76,71 % 4,8 %
Södertäljekyrkan 51,56 % 4,17 %
Västerås Lifecenter 38,14 % 3,36 %
Höglidenkyrkan Hudiksvall 20 % 0,42 %
Citykyrkan Stockholm 16,35 % 4,8 %
Borås 15,25 % 3,45 %
Timrå Pingst 15,06 % -0,06 %
Norrtullkyrkan Söderhamn 14,17 % 2,23 %
Pingst Västerås 13,25 % 3,36 %
Kungsbacka 9,4 % 3,07 %
Skara 9,23 % 2,35 %
Smyrna Göteborg 8,83 % 4,2 %
Karlstad 8,65% 2,66 %
Ulriksbergskyrkan Växjö 8,61 % 3,9 %
Botkyrka 7,77 % 3,65 %
Trollhättan 7,46 % 2,41 %

Kommentarer

– Till min stora förvåning hamnade min egen församling häpnadesväckande högt upp! Jag blev helt paff när jag sammanställde statistiken. En av förklaringarna är att vi på senare år har döpt relativt sett många.

– De tre församlingar som procentuellt sett har växt mest är alla relativt nystartade. Egentligen borde de kanske vara i en egen tabell eftersom det är svårt att jämföra traditionella församlingar med nystartade.

– Men att vara en nystartad församling behöver dock inte betyda att församlingen växer. Några av de pingstförsamlingar som procentuellt sett har minskat mest, är också nystartade församlingar.

– Norrland har med 3 församlingar på listan, men den mest nordliga församlingen är Timrå Pingst. Detta är inte bra eftersom Timrå egentligen bara ligger halvvägs upp i Sverige.

– Stockholm har med 4 församlingar på listan (om man räknar Södertälje till Stockholm).

– Edit: Jag la till statistik över kommuners eventuella tillväxt för att jämföra med församlingarnas tillväxt. Egentligen skulle jag vilja ha statistik över tätorter snarare än kommuner, men den senaste tätorts-statistiken är från 2010. Hursomhelst, det som sticker ut är att nästan alla tillväxtförsamlingar finns i kommuner som har en generell befolkningsökning, förutom Timrå och Hudiksvall. Timrå har till och med befolkningsminskning, om än väldigt liten. Att en församling ökar när kommunens befolkning ökar är naturligt, men att en församling ökar när kommunens befolkning står still eller minskar, är anmärkningsvärt.

Se gärna även mitt förra inlägg: Pingst statistik 2016.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.