Tankar om Uppenbarelseboken

Christian MölkFrågor & svar Leave a Comment

OBS! Det här är en inskickad fråga som jag besvarar. Har du också en fråga eller en hälsning? Gå då till Frågor & svar och fyll i formuläret. 

Hej Christian

Jag blev frälst 2004, men har inte vågat läsa annat än evangelierna i bibeln av rädsla för att bli lik dessa som stoltserar över hur mycket de kan och använder det som slagträ mot andra.

Blev långtidssjukskriven i april på grund av utmattning och kände efter en tid att det var meningen att jag skulle använda tiden till att läsa bibeln. Började med nya testamentet och tänkte när jag kom till Uppenbarelseboken att den får jag skumma igenom eftersom man inte kan få något vettigt ur den. Det visade sig att jag inte kunde gå ifrån den och uppmaningen om att salig är den som läser och förstår detta, gjorde att jag inte hade något val till att inte fördjupa mig. Jag köpte ett par böcker som jag läste igenom och sakta utkristalliserades ett antal saker som jag inte kan få till annat än att det är Helige anden har gett mig, men jag vill bolla med dig för säkerhets skull. Man måste ju vara kritisk och försöka utesluta möjligheten att ens egna tankar spelar en ett spratt.

Jag skriver här nedan vad jag kommit fram till i grova drag.

Uppenbarelseboken

Sigillen, Basunerna och skålarna är ändens tid, vilket jag uppskattar är drygt 100 år. För Gud sitter hela den tiden ihop som ändens tid och därför är de tre (sigillen, trumpeterna och skålarna) både olika händelser, som tre krig och samma händelse ”Jesus återkomst”. Vi har haft chans att vända om 2 gånger men inte gjort det utan allt fler har fallit för det världsliga och lämnat Gud, alternativt aldrig sökt honom. Omoralen sprider sig som en löpeld.

Sigillen 1-4 är första världskriget.

Trumpeterna är andra världskriget. Den femte trumpeten- ”Stjärnan som faller ner från himmelen och får nyckeln till avgrunden är ”atombomben” vilken släpper lös atombombs-kapprustningen och öppnade porten till allt fler länder att frambringa ett helvete på jorden.

Den skadade draken- var när nazismen krossades under andra världskriget, men nu håller den på att vakna runt Europa och bli hel igen.

Skålarna är tredje världskriget- inledningen är arabiska våren med IS och syrienkriget. Putins agerande i Ukraina. Allt är tecken på att jävulen blir allt mer aktiv, vilket visar sig bla. med framväxten av fascistiska och Nazistiska partier i Europa. Allt knyts ihop till en stor soppa.

Allt kommer att gå mycket fort, så vi har inte mycket tid kvar.

Jag har inte skrivit ner vart allt står i bibeln, men den misstänker jag att du kan utan och innan. Ska bli intressant att höra dina tankar om ovanstående.

Hej och tack för ditt mail!

Kul att du fått ett så stort intresse för Bibeln :) Bibeln är Guds ord till oss och våra böner är våra ord till Gud. Man behöver både Bibel och bön för en hållbar och god relation med Gud.

Angående Uppenbarelseboken så är det en mycket mycket svårförstådd text och jag vill verkligen inte hävda att jag är en expert. Men lite har jag lärt mig, exempelvis att Uppenbarelseboken kräver en hel del tolkningsnycklar för att bli begriplig. Exempelvis hade det ju varit jättesvårt att förstå att de sju ljusstakarna är de sju församlingarna om inte Jesus hade förklarat det i Upp 1:20.

En annan viktig tolkningsnyckel är att ”sju” ofta betyder ”fullhet”, ”totalt”, ”allt”, etc. Så om det står om just ”sju” församlingar så förstår vi att det innebär ”alla” församlingar i ”alla” tider. Trumpeter i Gamla testamentet brukar vanligtvis användas för att signalera krig och eftersom det är ”sju trumpeter” är det en rimlig gissning att det betyder ”totalt krig”. Trumpeterna kan alltså mycket väl symbolisera ett stort och totalt krig som Gud initierar som en dom mot en rebellisk mänsklighet. Dock har jag mycket svårt att tro att trumpeterna är Andra världskriget eftersom det inte riktigt stämmer överens med Uppenbarelseboken kapitel 8 och 9. Även om Andra världskriget var fruktansvärt så kommer ett framtida krig vara ännu värre och fullständigt förödande för jorden och mänskligheten.

Men det största argumentet för att den sista tiden inte ännu har börjat är att alla folk ännu inte har hört evangelium vilket Jesus säger i Matt 24:14 ska hända INNAN den sista tiden börjar:

“Och detta evangelium om riket skall predikas i hela världen till ett vittnesbörd för alla folk, och sedan skall slutet komma.” (Matt 24:14)

Vi kristna bör alltså jobba ännu hårdare med att gå ut i hela världen och predika om Jesus om vi vill att han ska komma tillbaka snart.

Angående onådda folk så finns det en jättebra hemsida som heter Joshua Project (http://joshuaproject.net/) som håller koll på hur många och vilka folkslag som är onådda. Där kan man se att det finns cirka 4000 onådda folk fortfarande. Det finns alltså fortfarande mycket att göra. Min personliga uppfattning kopplat till Uppenbarelseboken är att det, med tanke på hur otroligt många onådda folk det finns, i dagsläget är viktigare för oss kristna att fokusera på missionsuppdraget än att fokusera på den sista tidens vedermöda.

Den sista tiden kommer ju, vare sig vi vill eller inte, att komma förr eller senare. Detta kan vi ju inte påverka i någon större utsträckning. Men missionen kan vi ju vara med och påverka och engagera oss i. Och då skyndar vi ju indirekt på Jesu återkomst :)

Detta var några spridda tankar i ämnet. Lycka till i Bibelstudiet!

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.