Pastor Christian Mölk | Vad har undren med brödbrytandet och hur många korgar bröd det blev för samband med liknelsen om fariseernas och Herodes surdeg?

OBS! Det här är en inskickad fråga som jag besvarar. Har du också en fråga eller en hälsning? Gå då till Frågor & svar och fyll i formuläret. 

Hej!

Jag har en fråga om din utläggning av Mark 8:14-21. Vad menar Jesus i verserna 18-21? Vad har undren med brödbrytandet och hur många korgar bröd det blev för samband med liknelsen om fariseernas och Herodes surdeg? Tacksam för svar, det här är en av dom sakerna som jag aldrig har förstått.

Hälsningar

Hej!

Mot bakgrund av Jesus brödunder så visar Jesus för sina lärjungar att Jesus även kan förse lärjungarna med ”andligt” bröd och att de inte ska gå till fariséerna för att ta del av fariséernas andliga bröd eftersom fariséernas bröd innehåller synd (surdeg). Men lärjungarna förstår inte att Jesus har börjat undervisa dem om det andliga brödet utan tror att Jesus fortfarande pratar om riktigt bröd. Jesus förklarar då för lärjungarna att om Jesus har möjlighet att mirakulöst förse tusentals människors med bröd så att det räcker och blir över, skulle han då inte kunna förse lärjungarna även med andligt bröd? Lärjungarna borde ha förstått av brödundret (som ju var både andligt och världsligt) att de inte behöver oroa sig över varken världsligt bröd eller andligt bröd eftersom Jesus kan förse sina lärjungar med båda, och dessutom i överflöd.

Så anledningen till att Jesus frågar lärjungarna om hur mycket bröd det blev över är för att försöka hjälpa lärjungarna att förstå att Jesus pratar om det andliga brödet, inte det världsliga brödet. Jesus ville undervisa sina lärjungar om det andliga brödet men eftersom lärjungarna inte förstod det så använder Jesus brödundret för att hjälpa lärjungarna att förstå. Det finns alltså inte nödvändigtvis en koppling mellan fariséernas surdeg och antalet korgar bröd som blev över.

Tagged with →  
Kontakt
Vill du kontakta mig? Är du intresserad av att bli kristen eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så hjälper jag dig.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.