Christians nyårskrönika 2014

Christian MölkBlogg, Krönika Leave a Comment

Nu när 2014 snart är över är det dags att summera året som gått på den här hemsidan. I år har jag haft 47.000 besök vilket är en markant ökning från förra årets 30.000. Jag har ju medvetet undvikit de stora inomkyrkliga debatterna så mycket jag har kunnat för att istället koncentrera mig på att skriva Bibelkommentarer, Bibelsamtal och spela in mp3-predikningar, etc. Då får man mindre besökare på hemsidan, men man får också mindre huvudvärk av allt debatterande :)

De flesta som hittar till min sida kommer hit via Google. Det är väldigt vanligt att folk googlar något om Bibeln och hittar till min sida. Min förhoppning är att fler pastorer, teologer och Bibelintresserade skulle skriva om Jesus och Bibeln på internet istället för att debattera och bråka om allt som är fel inom kyrkan. Folk ute på nätet är ju intresserade av Jesus och Bibeln och när de kommer till kristna bloggar och bara ser att vi bråkar sinsemellan finns det ju stor risk att många får en, möjligtvis rättvis, men samtidigt dålig bild av vår svenska kristenhet. Om vi fokuserade mer av vår energi på att sprida evangeliet utåt istället för att bråka inåt, är jag övertygad om att fler i det här landet skulle velat bli kristna.

Nåja, under året som har gått så har jag inom församlingsarbetet jobbat mycket med framförallt LP, mission och flyktingar. Vår församling har i genomsnitt ungefär 60 gudstjänstbesökare (som mest 120 och som minst 40) på söndagarna och då är nästan hälften födda utrikes, varav många inte kan svenska. Det innebär stora och intressanta utmaningar. Vi har börjat sjunga mer engelska sånger och när jag predikar har jag alltid mina Bibelord och punkter på engelska på projektorn, vilket möjliggör för invandrare att höra svenskan och läsa på engelska så att de förstår vad jag pratar om och på så sätt kan öva sig på svenskan. Vi har också nyligen öppnat ett “asyl-café”, där vi lär ut svenska, erbjuder asylrådgivning och fikar tillsammans. Vår församling är beroende av invandrare eftersom vi utan dem skulle både minska i antal och bli äldre i ålder. Nu växer församlingen tack vare invandrarna och vi får se många dop och omvändelser samtidigt som vi får se Guds rike växa fram mitt ibland oss.

Vad gäller missionen så har vi långsamt men säkert börjat bygga upp någon form av verksamhet i Nepal, ett land som har legat på mitt hjärta sen jag blev en lärjunge vid 18 års ålder. Nepal har ständigt återkommit i mitt liv och jag har villigt gått in genom de dörrar Gud har öppnat. Förhoppningsvis kan vi under 2015 ta ytterligare ett steg mot att etablera mission i Nepal i syfte att på sikt nå onådda folkgrupper med evangeliet genom media.

LP har haft ett framgångsrikt men svårt år. Ända sen delningen mellan LP Sundsvall och LP Timrå så har LP haft svåra ekonomiska problem och ständigt stött på besvär på ett eller annat sätt. Men samtidigt var det länge sen LP haft så många på behandling som nu! Det finns många missbrukare i Timrå och LP behövs verkligen, men situationen är besvärlig. Du som är bedjare och läser detta får väldigt gärna be för LP-verksamheten i Timrå.

Privat har jag haft ett gott år. Jag trivs väldigt bra i min tjänst som föreståndare i Timrå Pingst, min fru Annica har nu pluggat halva sin utbildning till fritidslärare och min son Konrad är lycklig! Att som pastorsson växa upp långt från släkten mitt i en församling gör att han får mycket uppmärksamhet och blir “församlingens barn” på ett sätt. Alla tycker om Konrad och vill hälsa på honom och så vidare.

Just nu är jag i Linköping för en välbehövlig veckas ledighet! Att vara föreståndare innebär ett mycket stort ansvar och eftersom jag bara har en ledig dag i veckan så är det svårt att släppa jobbet och alla tankar man har. Jag tänker mycket på hur jag vill att församlingen ska utvecklas och på alla bekymmer som medlemmarna har. Det har gjort att jag lärt mig hantera svåra beslut bättre och gjort att jag har lärt mig vad det innebär att “ha lite is i magen”! Ofta står man inför väldigt svåra beslut i viktiga vägval i en människas liv och det är lätt att få ångest över hur framtiden kommer utvecklas. Men har man bara lite is i magen, tänker rationellt, litar på Guds oanade möjligheter, samtalar med sakkuniga, etc, så löser det sig oftast till det bästa.

Under 2015 hoppas jag kunna jobba vidare med integrationen, växa i mitt ledarskap, utveckla gudstjänst-evangelisationen och pyssla med 3000 andra församlingsrelaterade saker :)

Gott nytt år!

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.