Christians nyårskrönika 2023

Christian MölkBlogg, Krönika Leave a Comment

Året har präglats av att mycket har återvänt till det normala. Jag har inte påverkats nämnvärt av cancern och församlingen har kommit ut ur corona-träsket. Jag försöker träna mycket för att hålla mig i form ifall sjukdomen kommer tillbaks. Innebandy och gym flera gånger i veckan.

Annica har lagt mycket tid på församlingens barnkör, något som har varit enormt uppskattat i församlingen. Konrad har börjat 5:an och Amelie har börjat förskoleklass.

Pastoralt ledarskap

Nu när jag har jobbat som pastor i typ 20 år, så inser jag allt mer hur lätt det är att ha en väl genomtänkt teologi i teorin när man exempelvis kommer ut från en teologisk utbildning, men hur svårt det är att leva ut detta i praktiken. Det som blir allt tydligare för mig är att pastoralt ledarskap handlar inte bara om att tänka rätt i teorin, utan mycket mer om att leva ut den kristna tron i praktiken.

Vad hjälper det om man har en sund och biblisk teologi i en viss fråga, men stöter bort alla som inte klarar av att leva upp till den? Här tror jag många nyutexaminerade pastorer går in i väggen, när ens teologiska luftslott möter den krassa verkligheten; en värld full av trasiga människor med såriga liv. Mitt förhållningssätt i detta blir allt mer att först och främst jobba på min egen helgelse och karaktär, att predika ett sunt evangelium som ger hopp och att vara en guide och medvandrare till människor på deras vandring framåt i livet. Det funkar varken att säga åt människor att de lever fel eller att ignorera det som är fel. Det pastorala arbetet är ett arbete, som kräver erfarenhet, fingertoppskänsla och mycket tålamod och omsorgsfull kärlek.

Efter 20 år som pingstpastor tycker jag att den pentekostala teologin håller, men hur man ska leva ut den i praktiken i Sverige idag, det är en ständigt pågående process. Det går inte att fastna i en svunnen storhetstid eller i ett utopiskt ideal. Men man måste stärkas i sin egen karaktär och Gudsrelation ju mer man möter människor, så att man kan arbeta med ett rent hjärta i en trasig värld. Vi måste fortsätta fästa vår blick på Jesus för då ser vi den trasiga medmänniskan. Som tur är har jag flera otroligt duktiga diakoner i församlingen som jag kan ta rygg på och lära av.

Dock kämpar jag fortfarande en hel del med mig själv och mitt eget självförtroende. Jag är inte en framåt person som vill stå i rampljuset för syns skull. Jag har inget emot att leda eller stå på scen och undervisa i Guds ord, men då vill jag i så fall ha något konkret och värdefullt att bidra med. Jag söker mig därför inte till finrummen utan håller mig hellre i förorten. Men i takt med att jag känner så allt mer, så har jag också märkligt nog fått allt större förtroende i Pingströrelsen. Under året har jag valts in i Älska Norrlands ledningsgrupp och blivit ordförande för Pingst Integration, en av Pingströrelsens nationella verksamhetsgrenar. Jag är väldigt hedrad över de uppgifterna och försöker tjäna så gott jag kan. Har jobbat hårt med att försöka lyfta frågan om internationella pingstförsamlingar i Pingströrelsen i år.

Skriverier

Teologiskt så har jag i år fördjupat mig i 1 Korinthierbrevet. Väldigt fascinerande att få sätta sig in i Paulus hjärna och försöka gå till botten med hur han tänkte. Jag har inte nått ända fram, men förstår att de allra flesta av oss bara skrapar på ytan i vår Bibelförståelse. Det finns så oerhört mycket mer djup än vad vi kan ana. Men det är svårt att missa några av Paulus poänger som handlar om vikten av enhet i mångfald, att en kyrka aldrig får bli en elitistisk one man-show, utan vikten av att vi kompletterar varandra utifrån våra gåvor vi får från Anden, hur viktigt det är att vi varken slarvar med orenhet i våra relationer eller i vår tillbedjan och att vi kärleken och korset är våra utgångspunkter och drivkrafter.

Jag har ända sen jag blev andedöpt haft en orimligt stor kärlek till Guds ord. År 2011 bestämde jag mig för att försöka kanalisera det här stora intresset som liksom inte gick att behålla inom mig. Jag startade en hemsida och började blogga och skriva Bibelkommentarer. Steg för steg har det utvecklats till böcker, min Pastors-Facebooksida, predikopoddar, Youtube-predikningar, och nu senast har jag också lyckats bli en godkänd YouVersion-partner, så jag får göra Bibelläsplaner till YouVersion Bibel-appen.

Allt detta skrivande och predikande är ju ett slags långsamt och långsiktigt missionsarbete med syfte att gratis dela med mig av det som Gud har gett mig genom att sprida undervisning utifrån Guds ord på svenska till alla som är intresserade.

Statistik

Här är några av mina mest lästa och engagerande Facebook-inlägg under 2023:

  1. Min familj brukar fira Thanksgiving.
  2. En person jag ofta återkommer till i Gamla testamentet är Ittaj från Gat.
  3. Nu har jag äntligen skrivit klart min Bibelkommentar till 1 Korinthierbrevet!
  4. Sedan juli sitter en fyrbarns-mamma inlåst på förvaret i Märsta.
  5. Idag samtalade jag med en kvinna som bott i Sverige i 11 år.
  6. Den främlingsfientliga retoriken har inte blivit vanligare, men den har blivit alltmer legitim. 
  7. Har bestämt mig för att ta mitt integrationsengagemang till nästa nivå.
  8. Idag gläds vi i Pingst Härnösand med våra medlemmar som har fått uppehållstillstånd.
  9. Jag minns mars för två år sen. Då låg jag på en sjukbädd på Sundsvalls sjukhus.
  10. Den enda skillnaden.
Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.