Semester!

Christian Mölk Blogg, Personligt Leave a Comment

Nu har jag jobbat färdigt för den här gången och går på semester ett par veckor! :)

Men innan jag riktigt slappnar av måste jag få reflektera lite om våra gudstjänster här på bloggen. Jag har sett ett behov av att försöka få församlingen att bli lite mer avslappnad och delaktig i gudstjänsten. Vi brukar varje år ha sommargudstjänsterna klockan 18:00 istället för på förmiddagen, så jag bestämde mig för att prova någonting nytt; att fira gudstjänsten nere i församlingsvåningen (caféet) istället för uppe i kyrksalen.

Eftersom vi sitter runt fikaborden i gudstjänsten har detta hjälpt oss att vara lite mer avslappnade och inse att vi är en gemenskap. Men inte nog med det, jag har även hållit ”dialogpredikningar”, dvs läst ett Bibelord, förberett ett antal frågeställningar och sen låtit församlingen berätta för mig vad Bibeltexten betyder.

Detta har funkat hur bra som helst! Första gudstjänsten var lite trevande eftersom både församlingen och jag var ovan, men gudstjänsten idag gick över all förväntan! Det är liksom så underbart när vanliga församlingsmedlemmar tänker efter och reflekterar över ett Bibelord och ges utrymme att förklara sina tankar.

För mig handlar en del av församlingsarbetet om att identifiera svagheter och jobba med dem för att försöka komma i rätt riktning. Dock vet jag av erfarenhet att så fort man lyckats lösa ett problem så dyker nästa problem upp och då får man jobba med att lösa det. Detta beror på att församlingen är människor, och människor förändras, växer, förnyas, osv.

För mig är det viktigt att man är noga med att skilja på ”teologi” och ”kultur”. Teologi är våran tro, bekännelse, Guds ord, osv, medans kultur är klädstil, gudstjänstordning, kyrkobyggnaden, osv. Teologin ändrar man inte hur som helst eftersom den är baserad på Guds eviga ord. Kultur förändras däremot ständigt och det är mycket viktigt för församlingens fortlevnad att man är öppen för att förändras i takt med tiden. Dock kan detta vara en oerhört känslig fråga för många och därför behöver man ta det varsamt och försiktigt.

Nåja, nu ska jag ägna mig några veckor åt släkt, semester, familj, grilla, spela Civilization, läsa böcker om bön och SLAPPA! ^^

Share this Post

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.