1 Sam 10:9-16 – Sauls hjärta förvandlas

Christian Mölk 1 Samuelsboken Leave a Comment

9 När Saul vände sig om för att gå ifrån Samuel, förvandlade Gud hans hjärta. Alla dessa tecken inträffade samma dag. 10 När de kom till Gibea kom en skara profeter emot honom. Då föll Guds Ande över honom, och han profeterade mitt ibland dem. 11 Alla som förut kände Saul fick se att han profeterade tillsammans med profeterna, och de sade till varandra: ”Vad har hänt med Kish son? Är också Saul bland profeterna?” 12 Men en av männen därifrån svarade: ”Vem är deras far?” Härav uppkom ordspråket: ”Är också Saul bland profeterna?” 13 Men när han hade slutat att profetera, gick han upp på offerhöjden. 14 Då frågade Sauls farbror honom och hans tjänare: ”Vart gick ni?” ”För att leta efter åsninnorna”, svarade han. ”Men när vi såg att vi inte kunde hitta dem någonstans, gick vi till Samuel.” 15 Då sade Sauls farbror: ”Berätta för mig vad Samuel sade till er.” 16 Saul svarade sin farbror: ”Han talade om för oss att åsninnorna hade kommit till rätta.” Men vad Samuel hade sagt om kungadömet berättade han inte för honom. 

 • 9 När Saul vände sig om för att gå ifrån Samuel, förvandlade Gud hans hjärta. Alla dessa tecken inträffade samma dag. 10 När de kom till Gibea kom en skara profeter emot honom. Då föll Guds Ande över honom, och han profeterade mitt ibland dem.
  • Utrustad
   • Dessa profeter var ett gäng människor som helhjärtat hade gett sig själv till Gud. Det fanns många sådana här grupper vid den här tiden (2 Kung 5:22).
   • Saul blev tidigare smord till kung, men nu blir han smord av den helige Ande!
   • Att bli uppfylld av den helige Ande och att bli förvandlad hänger ihop.
    • Alla vi människor har fel och brister i våra liv, och Gud vill förvandla oss till det bättre, så att vi blir mer och mer lika Jesus (Rom 8:29). För den kristne är det viktigt att gång på gång låta sig själv bli uppfylld av den helige Ande (Ef 5:18–19).
   • Om man jämför med profeten Samuel eller kung David, så var inte Saul en speciellt andlig person. Detta betyder inte att Saul nödvändigtvis var en dålig person, men ska man bli en ledare över Guds folk, så är det bra om man tränar sig i det andliga livet.
   • Profeten Samuel kunde bara smörja Saul med olja som en symbol för vad den helige Ande skulle göra. Bara Gud kan förvandla Sauls hjärta.
    • På samma sätt kan vi kristna bara vittna om Jesus, berätta om våran tro och döpa de som bekänner sin tro, men vi kan inte förvandla en människas hjärta. Det är viktigt att förstå och acceptera sin egen del i händelseförloppet och lita på att Gud gör sin del.

 Copyright 2013 Christian Mölk – All Rights Reserved.
All Bibeltext kommer från
 Svenska Folkbibeln om inte annat anges.

Share this Post

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.