Röstar kristna på KD?

Christian Mölk Blogg, Nyheter Leave a Comment

Den senaste tiden har media rapporterat mycket om Kristdemokraternas dåliga siffror i opinionsmätningar. Som en räddare i nöden har nu Lars Adaktusson anslutit sig till krispartiet och ämnar kandidera till Europaparlamentet.

Även om jag inte anser att en kristen nödvändigtvis måste rösta på KD så finns det ju ändå intressanta kopplingar mellan kristna och Kristdemokraterna. Om man anser att man som kristen ska rösta (vilket jag anser) så bör man ju rösta på det parti som så mycket som möjligt värnar om de minsta i samhället (vet ej om KD nödvändigtvis är bäst på detta bland riksdagspartierna) och då är det ju intressant att se ifall kristna röstar på just KD.

Bloggen Politologerna har undersökt “sambandet mellan kyrkogång och stöd för Kristdemokraterna” och kommit fram till en del intressanta resultat som de presenterar i sin artikel: Finns Kristdemokraternas väljare bland kyrkobesökarna?

KD

Enligt Politologerna så hade Kristdemokraterna 2010 “fler väljare som går i kyrkan en gång om året eller aldrig än väljare som går i kyrkan minst en gång i månaden”. Politologerna sammanfattar sin undersökning så här:

Det kan absolut vara så att en betoning av den kristna värdegrunden tilltalar fler väljare än de som går i kyrkan ofta. Men Kristdemokraternas inträde i riksdagen 1991 och toppnoteringen 1998 berodde framförallt på att man lyckades vinna stöd från väljargrupper som inte går i kyrkan så ofta. Partiet går alltså en svår balansgång. Å ena sidan måste man betona kristna värden för att tilltala sin största väljargrupp, men å andra sidan kan man inte vara ett parti bara för de aktivt kristna – i alla fall inte om man vill behålla riksdagsplatsen.

Läs mer:
DN – ”Nu blir jag medlem i KD och ställer upp i EU-valet”
DN – ”EU inte det fredsprojekt Lars Adaktusson säger”
Dagen – Lars Adaktusson: Jag har alltid haft ett hjärta för KD
Dagen – Dags att räta på ryggen
Dagen – Lars Adaktusson ångrar stöd för Odell
Dagen – Adaktusson ett klokt val för KD
SR – Adaktusson: Sverige ska vara med i euron på sikt
SR – Lars Adaktusson ställer upp för KD i EU-val
Aftonbladet – Adaktusson blir KD-politiker
Expressen – Adaktusson: “Jag har betalat svart”
Expressen – Enkät: Så tycker distrikten i KD
ST – Adaktusson blir KD-politiker

Share this Post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.