Konkurreras den kristna tron ut?

Christian MölkBlogg, Den svenska kyrkan Leave a Comment

Idag är jag glad över att Niklas Piensoho, Stockholms pingstförsamlings föreståndare, får predika i Storkyrkan i samband med riksdagens öppnande. Niklas är en fantastisk predikant och jag tror han kommer att göra det väldigt bra.

Tyvärr är nog detta ett positivt undantag, för det är väl ingen stor nyhet att kristendomens förhållande till samhället långsamt men säkert har ändrats den senaste tiden. I Örebro får inte längre kyrkorna komma och informera i skolorna om konfirmation, något som även jag i Timrå stötte på. Jag ansökte om att få komma till högstadieskolorna här på orten för att informera om konfirmation, men fick nej. Jag var inte välkommen.

Men om den kristna tron inte är välkommen på skolorna i Timrå så erbjuds istället det buddhistiska mindfulness ut inom vården och det hinduiska yoga lärs ut på en skola i Stockholm. Är det möjligtvis en ny trend i samhället att stänga ute den kristna trons företrädare och samtidigt lära ut österländska religioners metoder?

Även den traditionsenliga gudstjänsten i Storkyrkan börjar stöta på patrull. Nu tänker Humanisterna hålla ett konkurrerande seminarium för de riksdagsledamöter som inte vill gå till kyrkan.

På ett sätt så tycker jag att det är bra att samhället blir mer sekulariserat. I Nepal exempelvis, så har de kristna kämpat i åratal för att det tidigare hinduiska kungadömet ska bli ett sekulariserat land eftersom det ju då förhoppningsvis garanterar alla religioners frihet. Det är ju självklart viktigt att vi aldrig tvingar på någon vår egen religion.

Det är inte alltid lätt för en troende att navigera rätt i religion, politik och samhälle. Kommer vi i framtiden att se ännu mer av att den kristna tron konkurreras ut från samhällets offentliga rum samtidigt som andra religioner släpps in?

Läs mer:
Niklas Piensoho lyfte svensk pingstmission i sin predikan
I dag predikar Piensoho för riksdagsledamöterna
Skola i Örebro stoppar information om konfirmation
”Vi vill se ett sekulärt alternativ”
”Kungens roll vid riksmötet är negativ för demokratin”
Mindfulness hos barnmorskan
Är svensk yoga religiöst?
Peter Althin: Stanna hemma kungen
I dag öppnar Riksdagen
”Kungen bör inte inviga riksmötet”

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.