Pastor Christian Mölk | Dom 6:36-40 – Gideon och ullen

36 Och Gideon sade till Gud: ”Om du verkligen vill rädda Israel genom min hand, så som du har lovat, 37 se då här. Jag lägger denna avklippta ull på tröskplatsen. Om det kommer dagg endast på ullen, medan marken förblir torr, då vet jag att du genom min hand skall rädda Israel, så som du har lovat.” 38 Och det skedde så. När han tidigt följande morgon kramade ur ullen, kunde han pressa ut så mycket dagg ur den att en skål blev full med vatten. 39 Men Gideon sade till Gud: ”Må din vrede inte brinna mot mig, om jag talar än en gång. Låt mig få försöka bara en gång till med ullen. Gör nu så att endast ullen förblir torr, medan det kommer dagg överallt på marken.” 40 Gud gjorde så den natten. Endast ullen var torr, medan det hade kommit dagg överallt på marken. 

 • Om du verkligen vill rädda Israel genom min hand, så som du har lovat, se då här.
  • Gideon ber Gud om ännu ett tecken på att Gud är med honom.
  • Det är lätt att förstå att Gideon ville ha en bekräftelse på sin kallelse, men nu är det andra gången han ber om ett tecken. Det här visar oss att Gideons tro fortfarande är svag och att han även var velig.
 • Vad kan vi lära oss av ullen?
  • Det är inte fel att fråga Gud om en bekräftelse om du får ett stort uppdrag eller om du står inför ett nytt stort steg, men det kan vara fel att göra som Gideon gjorde här.
   • Om det är något man inte vill göra, då hittar man på något helt ologiskt som Gud ska göra:
    • “Om någon sätter in 322 000 kr på mitt konto imorgon kl. 13.00 då vet jag att det är din vilja Gud”. ”Du kan ju göra det Gud… Inget är ju omöjligt för dig”.
    • Och om det är något man vill göra, då hittar man på något lätt som Gud ska göra:
     • “När jag kör till Stockholm på torsdag så ska en röd bil köra om mig, då vet jag att det är din vilja Gud”.
  • Gideons uppdrag var stort och Gud var barmhärtig mot Gideon.
   • Man får komma ihåg att Gideon var en fattig och enkel människa med dåligt självförtroende som blev kallad av Gud att leda en armé i ett krig som handlade om nationens överlevnad.
   • Även om Gideon hade en svag tro, så är det fortfarande bättre än att inte ha någon tro alls.

Copyright 2012 Christian Mölk – All Rights Reserved.
All Bibeltext kommer från Svenska Folkbibeln om inte annat anges. 

Tagged with →  
Kontakt
Vill du kontakta mig? Är du intresserad av att bli kristen eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så hjälper jag dig.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.