Amerikaner, internet och religion

Christian MölkBlogg, Media Leave a Comment

Visste du att nästan hälften av alla amerikaner som är online använder internet för religiösa syften? Det visar en studie som Grey Matter har gjort som heter: ”How are Americans using the Internet for religious purposes?

Här är en lista på vad studien kommit fram till:

  • 19% har under de senaste sex månaderna besökt hemsidan för en kyrka eller annan plats för tillbedjan de för närvarande deltar i
  • Under samma tidsperiod har ytterligare 17% besökt webbplatsen för en kyrka eller plats för tillbedjan de inte går till
  • 19% har besökt en webbplats utformad för att ge religiös undervisning eller lärande under de senaste sex månaderna
  • 17% läste religions-orienterade bloggar en gång i månaden eller mer
  • 14% har en pastor eller annan religiös ledare som vän på Facebook eller liknande socialt nätverk
  • 11% har besökt hemsidan för en grupp eller organisation från en religiös tro som skiljer sig från deras egen under de senaste sex månaderna
  • En av tio ”gillade” en kyrka eller annan plats för tillbedjan på Facebook eller liknande socialt nätverk
  • 8% deltar i religions-orienterade diskussioner på nätet (t.ex. forum) en gång i månaden eller mer
  • 2% följer en kyrka eller annan plats för tillbedjan på Twitter
  • Ytterligare 2% följer en pastor eller någon annan religiös ledare på Twitter
Nu är det visserligen stor skillnad mellan Amerika och Europa, men denna studie är ändå intressant när kristna i olika sammanhang funderar på hur man ska använda internet för att nå ut med evangeliet, något jag skrev om i en tidigare artikel: Pingst och internet. För att citera mig själv:

Några av de saker jag kommit fram till är att möten på internet inte går att jämföra med möten på riktigt. Att få samtala med någon irl går aldrig att jämföra med att mejla, chatta eller skypa. Men för att skapa dessa “riktiga” möten så kan internet vara en väldigt användbar länk. Det är min erfarenhet att väldigt många människor i vårt avlånga land är väldigt nyfikna på Jesus och den kristna tron, men skulle aldrig i sitt liv få för sig att sätta sin fot i kyrkan. För att ändå få svar på sina frågor söker många av dessa människor efter information på internet och här finns alltså en “scen” som man kan jobba med för att presentera budskapet om Jesus. Den som söker information om den kristna tron behöver alltså komma till vettiga, sunda och evangeliska hemsidor och mötas av ett budskap som är relevant. Förhoppningsvis kan detta leda till att personen ifråga blir ännu mer nyfiken på den kristna tron och tar kontakt med exempelvis en pastor. Men om kristna församlingar inte finns ute på nätet på ett relevant sätt så kommer dessa nyfikna sökare hitta tokiga hemsidor som inte alls är representativa för en sund kristen tro.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.