Konsten att fira Jesus utan att fira Jesus

Christian Mölk Blogg, Nyheter Leave a Comment

Just nu är Sverige fullt upptagen med att avkristna alla institutioner samtidigt som man istället släpper in österländska religiösa inslag.

Detta har rört upp tidningen Dagen som skriver så här:

När Skolverket på DN-debatt förtydligade skollagen gjorde man det med besked. Om en skola vill vara i kyrkan för att fira advent, lucia eller julavslutning, då ska allt religiöst innehåll bort. Inget om Gud, inget om Jesusbarnet, ingen bön, välsignelse, inget julevangelium. Inga psalmer.

”Nu tändas tusen juleljus” får man avsluta efter första versen. ”Stilla natt” får man tona bort efter två rader, därefter blir den väldigt religiös med barnet i stallets strå.

Det är hedrande av Skolverket att vara konsekvent och trogen den lag man är satt att följa. DN-debattartikeln gav inget tolkningsutrymme. Bara ett sterilt påbud, närmast kejserligt, om parallellen till julevangeliet tillåts.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Förra gången, vid sommarskolavslutningen var det många som suckade överseende. Denna gång kommer en ursinnig kraft från århundraden av kristen tradition och kultur: En kyrka utan Gud – nej tack! Advent utan en efterlängtad Fridsfurste – meningslöst! Jul utan Guds frälsning till människan – absolut inte!

Sedan började veckans lustiga ringdans. Politikerna som stiftar lagar börjar kråma sig. Självaste skolministern Jan Björklund menar att Skolverkets tolkning ”är alldeles för nervös och sätter för strikta gränser”. Andra politiker menar att lagen måste tolkas om.

I ett mångkulturellt samhälle måste religioner och livsåskådningar kunna samsas. Vi värnar öppenhet och generositet i alla sammanhang. Muslimernas Ramadan och judarnas ChanukKa måste respekteras. Men det kan inte vara samma sak som att utplåna ett folks identitet sedan hundratals år. När förundrade herdar blir till små grodor, den heliga familjen blir till grisar och bockar, vise män blir ”tre gubbar” då har det gått för långt.

Skolinspektionen menar att det är helt okej för lågstadieelever att använda sig av hinduiska frälsningsmantran, som ”aum”, under yogapass (Dagen-debatt 27 nov 2012). Men att få en välsignelse av en präst är felaktig konfessionell påverkan, liksom en hundraårig hymn om julens glada bud, att född är Herren Jesus Krist, vår Frälsare och Gud.

Så, Skolverket följer lagen, lagen stiftas av politiker, politiker tycker att Skolverket tolkar lagen för snävt, Skolverket skyller på politikerna som stiftat den lag de följer… Någon måste säga stopp, stanna!

Även Sanna Lundell, som beskriver sig själv som “relativt avkristnad”, tar upp detta ämne och skriver:

Det är Jesus julen handlar om. Trots att jultomten har kommit att få en mycket framträdande roll, i synnerhet hos våra små, så vet vi att julen är ett kristet påfund.
Det fattar till och med min treåring som gärna vill höra berättelser om Jesus födelse just så här i juletider, trots att vi är relativt avkristnade i min familj. Så det blir till att damma av ­barnens bibel och läsa om skattskrivningen, de tre vise männen, krubban och Jesusbarnet. En ­fascinerande historia som inte lär göra min treåring super­kristen som genom ett trollslag.
Skolverket önskar att den här berättelsen inte fanns. I alla fall inte i skolsammanhang. Skolan skall vara fri från religiös påverkan, det har den nya skollagen fastställt.

Det verkar som att Skolverket vill äta kakan men ändå ha den kvar. Skolverket vill fira religiösa högtider utan religiösa högtider. Skolverket vill fira Jesu födelse utan att fira Jesus. Hmmm….

Läs mer:
Dagen – Säg nej tack till skolavslutningarna
Dagen – Ändra lagar är politikernas jobb
Dagen – Prästen som inte lät tysta sig
Dagen – Skolor i Linköping ställer in adventsfirande
Dagen – Adventsuppropet
Aftonbladet – Sanna Lundell: Dubbelmoral av Skolverket – det är Jesus julen handlar om
Aftonbladet – Christer Sturmark: En del tycker att religion är obehagligt
Expressen – JO gav Sotenäs rätt: Det går bra i kyrkan
Expressen – Två stelbenta byråkrater ska inte lyckas sabotera barnens rätt att fira jul i kyrkan
Expressen – Pressa ej prästen
DN – ”Advent utan innehåll meningslöst”
DN – ”Skolverket har försatt skolan i en destruktiv situation”
DN – ”Vi kan inte tolka lagen annorlunda”
SvD – Adventsdebatten rullar vidare
SvD – Adventsfirande utan Gud

Share this Post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.