Men om Sonen säger han: Gud, din tron står i evigheters evighet

Christian MölkTeologi, Treenigheten Leave a Comment

För alla oss som likt aposteln Thomas bekänner Jesus som “Min Gud och min Herre!”, här kommer några kortfattade godbitar om Jesu gudom från Hebreerbrevet kapitel 1:

“Sedan Gud i forna tider många gånger och på många sätt hade talat till fäderna genom profeterna, har han nu i den sista tiden talat till oss genom sin Son. Honom har han insatt till att ärva allting, och genom honom har han också skapat världen. Sonen utstrålar Guds härlighet och uppenbarar hans väsen och uppehåller allt genom sitt mäktiga ord. Och sedan han utfört en rening från synderna, sitter han nu på Majestätets högra sida i höjden. Sonen är så mycket större än änglarna som det namn han har ärvt är förmer än deras. Till vilken av änglarna har Gud någonsin sagt: Du är min Son, jag har i dag fött dig? Eller: Jag skall vara hans Fader, och han skall vara min Son? Och när han låter den Förstfödde träda in i världen, säger han också: Alla Guds änglar skall tillbe honom. Om änglarna säger han: Han gör sina änglar till vindar och sina tjänare till eldslågor. Men om Sonen säger han: Gud, din tron står i evigheters evighet, och rättens spira är ditt rikes spira. Du älskar rättfärdighet och hatar orättfärdighet. Därför, Gud, har din Gud smort dig med glädjens olja mer än dina medbröder. Och: Du, Herre, har i begynnelsen lagt jordens grund, och himlarna är dina händers verk. De skall gå under, men du förblir. De skall alla nötas ut som en klädnad. Som en mantel skall du rulla ihop dem, och som en klädnad skall de bytas ut. Men du är densamme, och dina år har inget slut. Till vilken av änglarna har han någonsin sagt: Sätt dig på min högra sida, tills jag har lagt dina fiender som en fotpall under dina fötter. Är inte änglarna andar i helig tjänst, utsända för att tjäna dem som skall ärva frälsningen?” (Hebreérbrevet 1:1–14).

Gamla Testamentet är inte allt

Även om Gud förut har talat till sitt folk genom profeterna, så var det ändå någonting större som väntade. Det finns något mer än Gamla Testamentet som lixom inte går att profetera eller skriva i ord. Relationen mellan Gud och hans folk är inte komplett utan Jesus.

Jesus är mer än bara en vanlig människa

Jesus är en människa, men ändå mer än en människa. Vilken vanlig människa får ärva ALLTING? Genom vilken normal människa har Gud skapat världen? Vilken normal människa utstrålar Guds härlighet? Vilken normal människa uppenbarar Guds väsen? Vilken normal människa uppehåller ALLT genom sitt ord? Vilken människa får sitta på Guds högra sida?

Jesus är Guds ord

Det är inte så att Jesus kom för att förmedla ett budskap från Gud, Jesus är budskapet från Gud.

Jesus är störst

Jesus är mycket, mycket större än allt det som tidigare har kommit från Gud. Hebreerbrevets författare försöker få sina läsare att förstå att det inte ens går att jämföra Jesus med Mose eller de övriga profeter som har sänts till Israel. Inte ens änglarna är i samma kaliber som Jesus. Jesus är så mycket större än alla andra att det inte ens går att jämföra.

Jesus är Gud

Gud tilltalar Jesus “Gud” och änglarna “tillber” Jesus. Det finns många som tror sig vara “gudar” och som själva försöker hävda det. Här är det Fadern själv som titulerar Jesus “Gud”. Jesus kallas dessutom inte bara för “Gud” utan även “Herre” (Yahweh). Jesus ges även attribut som bara Gud kan ha: Jesus har skapat universum, är evig och är oföränderlig.

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.