Trinitarisk ögonbrynshöjare

Christian MölkTeologi, Treenigheten Leave a Comment

Jag har under flera år varit väldigt intresserad av debatten om Jesu gudom. På diverse bloggar attackerades treenighetsläran från alla håll och det påstods att treenighetsläran var obiblisk så ett tag involverade jag mig aktivt i debatten och försökte visa att den visst är biblisk. Den nyfikne kan läsa inläggen här.

Nu har en rätt intressant ögonbrynshöjare dykt upp på Mamres; Pär Stenberg från Erevna har nu övergett sin tro på treenigheten och skrivit en gästblogg om detta: “Den tiden är förbi“. Jag känner inte Pär Stenberg och hade egentligen inte kommenterat detta om det inte var för att Haggaj länkade till min gästblogg på Aletheia: “Uppenbarelsen om Jesu gudom“.

Vad ska man säga om detta då? Självklart respekterar jag Stenbergs tro och hans artikel är välläst för den intresserade. Jag har dock inte tid just nu att gå in på detaljfrågor om treenigheten utan nöjer mig för tillfället med att konstatera att detta inte är en enkel fråga, det har sysselsatt ändlöst många teologers knubbiga hjärnor i 2000 år och det är fortfarande en aktuell och kontroversiell fråga. Det går inte bara att skriva en bloggpost och sen tro att man har löst frågan, debatten är större än så. Dessutom tror jag att vi människor alldeles för lättvindigt bestämmer hur Gud ska vara utifrån vår tolkning av diverse Bibelord. Gud är den han är oavsett om vi förstår det eller inte.

Däremot kan jag konstatera att de flesta av de aktuella Bibelorden går att tolka både på ett trinitariskt vis och på ett icke-trinitariskt vis. Vi ser på dessa Bibelord på olika sätt och rent teologiskt och grammatiskt är det ibland extremt svårt att avgöra vem som har (mest) rätt. Till syvende och sist tror jag det bottnar i huruvida Gud har uppenbarat detta eller inte. Det var om just detta jag skrev om på Aletheia.

Min slutsats från de ändlösa debatterna om huruvida Jesus är Gud eller inte, är att om Jesus inte är Gud så blir det onekligen så att den troende har flera gudar och flera herrar, något som strider mot det mest grundläggande i Bibeln, nämligen att vi bara har en Gud och en Herre. Själv väljer jag att instämma i den apostoliska trosbekännelsen och tillbe Jesus som “Min Herre och min Gud!”

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.