Mig har de genomborrat

Christian MölkTeologi, Treenigheten Leave a Comment

Treenigheten är inte ett nytestamentligt påhitt, det är väl grundat även i Gamla Testamentet även om det av förklarliga skäl blir tydligare i Nya Testamentet. Här är en text som rymmer hela treenigheten, Fadern, Sonen och Anden:

“På den dagen skall Herren beskydda Jerusalems invånare. På den dagen skall den svagaste bland dem vara som David, och Davids hus skall vara som Gud, såsom Herrens ängel framför dem. På den dagen skall jag bestämma mig för att utrota alla hednafolk som kommer mot Jerusalem. Men över Davids hus och över Jerusalems invånare skall jag utgjuta nådens och bönens Ande, så att de ser upp till mig som de har genomborrat. De skall sörja honom så som man sörjer ende sonen, och de skall gråta bittert över honom, så som man gråter över sin förstfödde.” (Sak 12:8–10)

Där det står “Herren” står det YHWH i den hebreiska grundtexten.

  • Först ser vi att YHWH är den som beskyddar Jerusalems invånare och utrotar dess fiender. Detta skulle kunna vara en bild på hur YHWH tar hand om sitt folk som en Fader.
  • Sen ser vi att YHWH är den som utgjuter Anden och därmed ger nåd.
  • Sist, men inte minst, ser vi att YHWH är den som blir genomborrad. Detta är en aning kontroversiellt, men det står faktiskt så i texten. Det är Herren YHWH själv som blir genomborrad. Dessutom jämförs den som blir genomborrad med den förstfödde sonen. Parallellerna till Jesus är övertydliga.

Den som framförallt har snappat upp detta i Nya Testamentet är aposteln Johannes som skriver om detta på två ställen:

  • “När de därefter kom till Jesus och såg att han redan var död, krossade de inte hans ben, men en av soldaterna stack upp hans sida med sitt spjut, och genast kom det ut blod och vatten. Den som har sett detta har vittnat för att också ni skall tro, och hans vittnesbörd är sant, och han vet att han talar sanning. Ty detta skedde för att Skriften skulle uppfyllas: Inget ben skall krossas på honom. Och ett annat skriftställe säger: De skall se upp till honom som de har genomborrat.” (John 19:33–37)
  • “Se, han kommer med molnen, och varje öga skall se honom, även de som har genomborrat honom, och alla jordens stammar skall jämra sig över honom. Ja, amen.” (Upp 1:7)

I Gamla Testamentet är det YHWH som blir genomborrad och i Nya Testamentet är det Jesus som blir genomborrad. Jesus är YHWH. Jesus är Herren. (Rom 10:9)

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.