Pastor Christian Mölk | Markus 4:30-34 – Liknelsen om senapskornet

30Han sade också: ”Vad skall vi likna Guds rike vid, eller vilken liknelse skall vi använda för att beskriva det? 31Det är som ett senapskorn. När man sår det är det minst av alla frön på jorden. 32Men när det har blivit sått, växer det upp och blir större än alla köksväxter och får så stora grenar att himlens fåglar kan bygga bo i dess skugga.” 33Med många sådana liknelser predikade han ordet för dem, på ett sådant sätt att de ville lyssna. 34Han talade bara i liknelser till dem. Men när han var ensam med sina lärjungar förklarade han allt.”

  • Det är som ett senapskorn
    • Senapskornet är inte världens minsta frö, men i dåtidens omgivning betraktades det som det. Senapskornet hade dessutom blivit ett ordspråk för att beskriva något väldigt litet.
    • Jesus försöker förklara att Guds rike inte kommer att komma stort till en början utan det kommer att börja hos några obetydliga fiskare från Galiléen men sen sprida sig vidare till hela världen.
    • Skillnaden mellan Guds rike och ett mänskligt rike är i det här avseendet att när en människa försöker skapa sig ett stort rike med egen kraft så kommer det så småningom att falla. Men när en människa lyder Gud och låter Guds kraft få utbreda Guds rike så kommer det att gå från någonting litet till någonting ofantligt stort.

För dig som vill fördjupa dig ännu mer i liknelsen om senapskornet så får du gärna läsa min mer utförliga Bibelkommentar till Matteus 13:31-32 eller min interpretation (Bibelstudium) av liknelsen om senapskornet i Matteus 13:31-33. Dock var detta min första interpretation på Örebro Missionsskola så den akademiska kvaliteten kanske inte är så överdrivet hög.

Texten du precis läst ingår i boken “Markus – Skynda till folkets frälsning” och går att beställa från Bokshopen.

Markus

Tagged with →  
Kontakt
Vill du kontakta mig? Är du intresserad av att bli kristen eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så hjälper jag dig.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.