Markus 15:1-15 – Jesus inför Pilatus

Christian MölkAndakter, Markus Leave a Comment

Redan tidigt på morgonen fattade översteprästerna sitt beslut tillsammans med de äldste och de skriftlärda, hela Stora rådet. De band Jesus och förde bort honom och utlämnade honom åt Pilatus. Pilatus frågade honom: ”Är du judarnas konung?” Jesus svarade: ”Du säger det själv.” Och översteprästerna anklagade honom häftigt. Pilatus frågade honom på nytt: ”Svarar du ingenting? Du hör hur mycket de anklagar dig.” Men Jesus svarade inte längre, och det förvånade Pilatus. Vid högtiden brukade Pilatus frige en fånge, en som de begärde. Där fanns nu en man som hette Barabbas. Han satt fängslad tillsammans med andra upprorsmän som hade begått mord under oroligheterna. När folket kom fram och begärde att få vad han brukade bevilja dem, svarade Pilatus: ”Vill ni att jag skall frige judarnas konung?” Han förstod nämligen att det var av avund som översteprästerna hade utlämnat honom. Men översteprästerna hetsade folket till att begära att han i stället skulle frige Barabbas. Pilatus frågade dem än en gång: ”Vad skall jag då göra med honom som ni kallar judarnas konung?” De skrek: ”Korsfäst honom!” Pilatus frågade dem: ”Vad har han då gjort för ont?” Men de skrek ännu högre: ”Korsfäst honom!” Och då Pilatus ville göra folket till viljes, frigav han Barabbas, men Jesus lät han gissla och utlämnade honom sedan till att korsfästas.

 • Pontius Pilatus
  • Pilatus var romersk landshövding över den ockuperade provinsen Judeen mellan 26-36 e.Kr.
  • Pilatus hade sitt högkvarter i Caesarea men uppehöll sig i Jerusalem under judarnas högtider.
 • Redan tidigt på morgonen fattade översteprästerna sitt beslut tillsammans med de äldste och de skriftlärda, hela Stora rådet. De band Jesus och förde bort honom och utlämnade honom åt Pilatus.
  • Det judiska folket var ockuperat av romarna och hade inte egen rätt att döma någon till döden så Stora rådet är så illa tvungna att överlämna Jesus till romarna (John 18:31).
  • Det judiska ledarskapet mördade Stefanus vid ett senare tillfälle (Apg 7:57–60), men det vågar de inte göra mot Jesus eftersom han var populär bland folket (Mark 12:12, Mark 14:2).
 • Pilatus frågade honom: ”Är du judarnas konung?” Jesus svarade: ”Du säger det själv.”
  • Anledningen till att det judiska ledarskapet ville döda Jesus var för att han ”hädade” (Mark 14:64), men detta var inte en anledning för romarna att döma någon till döden. Så för att lyckas få romarna att döma Jesus till döden lyfter de istället fram något som de vet kommer att få romarna att se rött; en upprorsman och politisk konkurrent till den romerske kejsaren.
  • Jesus är mycket riktigt ”judarnas konung”, men inte politiskt eller militärt, och är således ingen konkurrent till kejsaren (John 18:33-38).
 • Men Jesus svarade inte längre, och det förvånade Pilatus.
  • Precis som Jesaja profeterade så var Jesus tyst inför sina anklagare (Jes 53:7).
  • Detta förvånade Pilatus som inte verkar ha varit van vid ett sådant värdigt uppträdande. Pilatus trodde inte att Jesus var skyldig och ville heller inte döma honom till döden (John 18:38).
 • Vid högtiden brukade Pilatus frige en fånge, en som de begärde.
  • Eftersom Pilatus varken vill korsfästa Jesus eller reta upp det religiösa ledarskapet så kommer han på den listiga planen att istället förmå folket att frige Jesus. Pilatus erbjuder folket att välja mellan Jesus och en mördare, men blir nog förvånad när folket plötsligt väljer att frige Barabbas.
 • Barabbas
  • ”Barabbas” betyder ”faderns son” och när folket tar emot Barabbas men förkastar Jesus så tar de emot den falske sonen och förnekar den riktige Sonen.
   • ”Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. Inte sände Gud sin Son till världen för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom.” (Joh 3:16–17).
  • Kontrasten mellan Barabbas och Jesus är stor. Barabbas är en mördare, en person som tar liv. Jesus är livgivaren, en person som ger liv (Apg 3:14–15).
  • Barabbas fungerar som en symbolisk förebild för alla människor i och med att han blir frigiven när Jesus tar hans dödsdömda plats trots att han är skyldig till sina brott.

Texten du precis läst ingår i boken ”Markus – Skynda till folkets frälsning” och går att beställa från Bokshopen.

Markus

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.